News

ANI, nemulțumită de scurtarea perioadei de interdicție pentru aleșii locali să mai candideze la un nou mandat

03.04.2020 | 15:58
ANI nemultumita de scurtarea perioadei de interdictie pentru alesii locali sa mai candideze la un nou mandat
ADVERTISEMENT

Agenţia Naţională de Integritate susține că un proiect de lege votat recent de Senat va permite unor persoane care s-au aflat în conflict de interese sau în incompatibilitate să candideze la alegerile locale din acest an deoarece le-a fost scurtată perioada de interdicție de trei ani, în pofida existenței unor hotărâri judecătorești.

O modificare esențială

Proiectul criticat de ANI este o inițiativă prin care a fost modificat Codul administrativ și care reglementează modul în care se calculează durata interdicției de 3 ani pentru cei aflați în conflict de interese sau incompatibilitate.

ADVERTISEMENT

Prevederea care a provocat nemulțumirea Agenției este aceea că ”pot candida şi ocupa funcţii de ales local persoanele în privinţa cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI (…) comunicate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor că au săvârşit fapte care au determinat existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate”.

Astfel, durata interdicției de 3 ani nu mai este calculată de la data la care raportul ANI de constatare a stării de conflict de interese sau incompatibilitate a rămas definitiv, ci de la data la care ANI a comunicat celui în cauză întocmirea raportului.

ADVERTISEMENT

Deși pare doar o chestiune tehnică, modificarea poate duce, în multe cazuri, la scurtarea perioadei de interdicție de a candida pentru că mulți dintre cei care au primit raportul ANI l-au contestat apoi în instanță, iar data la care raportul a devenit definitiv prin hotărâre judecătorească a fost amânată cu 1-2 ani. Astfel, cei care s-au judecat cu ANI prin tribunale sunt acum favorizați, chiar dacă instanțele nu le-au dat dreptate.

Potrivit Agenției, interdicţia de 3 ani începe să curgă numai după rămânerea definitivă a raportului întocmit de agenţie, de la data eliberării, destituirii din funcţia respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

ADVERTISEMENT

În plus, proiectul nu este corelat cu prevederile Legii 176/2010 care stabilește regimul conflictelor de interese și incompatibilităților, fapt ce generează neclaritate legislativă.

”Aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că ultimul raport MCV a menţinut criticile cu privire la îndeplinirea obiectivului de referinţă nr. 2 referitor la Agenţia Naţională de Integritate (Benchmark 2): “Pentru a se realiza progrese (…) trebuie să se abordeze actuala lipsă de claritate a normelor. Evoluţiile legislative cu privire la legislaţia în materie de integritate vor trebui clarificate pentru a se evita riscul ca sancţiunile disuasive să nu mai poată fi aplicate în urma unei hotărâri judecătoreşti definitive, ceea ce ar constitui un regres în ceea ce priveşte obiectivul de referinţă nr. 2”, se arată într-un comunicat al ANI.

ADVERTISEMENT

După adoptarea în Senat, proiectul a fost trimis la Camera Deputaților care este forul decizional.

ADVERTISEMENT