Life

Animale pe cale de dispariție din România. Speciile sunt amenințate de tăierile abuzive de păduri

Viețuitoarele care riscă să piară definitiv din țara noastră. Sunt necuvântătoare pentru care lipsa pădurilor contează enorm.
28.01.2023 | 14:29
Animale pe cale de disparitie din Romania Speciile sunt amenintate de taierile abuzive de paduri
Viețuitoarele care riscă să piară definitiv din țara noastră. Sunt necuvântătoare pentru care lipsa pădurilor contează enorm. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animale pe cale de dispariție din România. Speciile sunt amenințate de tăierile abuzive de păduri din ultimii ani. Care sunt vietățile cărora oamenii le-au distrus habitatul natural și care mai sunt doar câteva exemplare.

Viețuitoarele care riscă să piară definitiv din țara noastră. Sunt necuvântătoare pentru care lipsa pădurilor contează enorm

În țara noastră există în momentul de față mai multe animale pe cale de dispariție. Acestea sunt protejate de lege și primesc o atenție mai mare din partea autorităților. Antilopa Saiga a populat o arie vastă a zonei de stepă eurasiatică de la poalele munților Carpați și Caucaz până în Djungaria și Mongolia.

ADVERTISEMENT

Din păcate, în prezent singura specie este în stare critică de dispariție, fiind numai câteva exemplare în rezervația naturală din Lunca Prutului. În sălbăticie nu se mai întâlnesc deloc.

Zimbrul sau bizonul european este cel mai mare animal terestru din România și din Europa. A fost vânat până la extincție în țara noastră, numărul lor crescând abia după anul 2012 când au fost introduse 5 exemplare în rezervații.

ADVERTISEMENT

Râsul este felina declarată monument al naturii, deși este vânată în continuare. În momentul de față mai sunt circa 1.300 de specimene.

Dihorul pătat se află, de asemenea, pe lista animalelor pe cale de dispariție. Este protejat încă din anul 1993, oamenii de știință fiind de părere că mai sunt doar 500 de exemplare în sălbăticie, în special în zonele aride și de stepă din Dobrogea.

ADVERTISEMENT

Hoitarul alb, cunoscut și sub numele de vulturul egiptean, este o pasăre de pradă diurnă caracteristică zonelor aride şi stâncoase. Nu-și mai are ciubul în România, fiind observate numai 1-2 specimene în zona Dobrogei. Pasărea aceasta nobilă este în pericol și în restul Europei.

Conform National Geographic, gâsca cu gât roșu a început să fie pe cale de dispariție începând cu anul 1950. De atunci obiceiurile sale au fost alterate, în ciuda faptului că reprezintă un simbol pentru zona Dobrogei.

ADVERTISEMENT

Specii de animale și reptile care riscă să nu mai fie

Hamsterul reprezintă o specie endemică care poate dispărea din cauza agriculturii. Distrugerea habitatului natural a dus la reducerea grivanului mic la numai 2.000 de exemplare.

Cel mai mare pește de apă dulce, morunul, riscă să nu mai fie în apele din România. Populația s-a redus cu 93% în doar 15 ani, fiind o specie periclitată din cauza pescuitului excesiv și poluării.

Nurca europeană a fost vânată într-un ritm accelerat, specia însumânând doar 1.000 de exemplare. Seamănă cu cea de origine americană, ultima arie de supraviețuire fiind în Delta Dunării.

Balaurul dobrogean, cel mai mare șarpe din țara noastră, cu o lungime care poate atinge 2,5 m, riscă să dispară definitiv în următorii ani. Nu este veninos și poate fi găsit inclusiv în podurile caselor, unde vânează porumbei.

Aspretele a fost descoperit în 1957, după ce o perioadă lungă a fost considerat dispărut. În prezent, mai sunt doar 100 de exemplare în sălbăticie, în Valea Valsanului, care este o rezervație încă din 2004.

ADVERTISEMENT