News

Tot mai multe specii de animale sălbatice pot lua Covid de la oameni. Specialiștii se tem de apariția unor noi variante

Oamenii de știință au descoperit că SARS-CoV-2 se răspândește rapid printre tot mai multe specii de animale sălbatice din Statele Unite ale Americii. Se tem că ar putea suferi noi mutații periculoase pentru oameni.
19.11.2021 | 17:18
Tot mai multe specii de animale salbatice pot lua Covid de la oameni Specialistii se tem de aparitia unor noi variante
ADVERTISEMENT

Cel mai probabil oamenii sunt sursa probabilă a îmbolnăvirilor animalelor, dar asta nu înseamnă că virusul nu poate evolua printre aceste animale pentru ca apoi săse întoarcă la oameni, iar cercetătorii sunt îngrijorați de ce înseamnă această răspândire pentru riscul viitoarelor pandemii.

Corornavirusul se răspândește printre animalele sălbatice din SUA. Ce înseamnă acest lucru pentru evoluția pandemiei

Nu există nicio îndoială că SARS-Cov-2, virusul care a provocat pandemia în curs de desfășurare, a provenit de la un animal, aproape sigur un liliac, potrivit opiniei științifice predominante.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la nivel științific se consideră că a existat, ca o gazdă intermediară, un animal care a fost infectat de un liliac sau de lilieci și apoi a infectat oameni.

Este clar și că oamenii pot infecta animalele. Animalele de companie precum pisicile, animalele de la grădina zoologică precum gorilele și leoparzii de zăpadă și nurcile de crescătorie pot fi toate infectate.

ADVERTISEMENT

Au fost raportate mai multe cazuri, iar dovezile mutațiilor virusurilor care infectează nurca au dus la sacrificarea în masă a acestor animale în fermele de blană.

Cea mai recentă specie care a captat atenția biologilor faunei sălbatice este cerbul cu coadă albă.

ADVERTISEMENT

Nu este nicio surpriză că cerbul de crescătorie ar putea lua virusul de la oameni. Orice vizitator la o fermă poate observa că animalele se comportă ca niște capre, împingându-și nasul umed în buzunarele, mâinile și fețele vizitatorilor umani sau îngrijitorilor, în căutare de mâncare sau bunătăți.

Cum ajunge virusul la cerbii și căprioarele sălbatice?

„De la un măr mușcat și aruncat de o persoană infectată sau chiar de la un servețel în care a strănutat o prsoană infectată”, a speculat dr. Suresh Kuchipudi de la Laboratorul de Diagnostic Animal de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, care a contribuit la conducerea unui studiu publicat la începutul acestei luni, potrivit căruia o treime dintre cerbii și căprioarele testate în Iowa între septembrie 2020 și ianuarie 2021 au prezentat dovezi de infecție.

ADVERTISEMENT

S-a descoperit că apele uzate transportă virusul, așa că apa poluată ar putea fi o sursă, a mai adăugat el, sau oamenii care scuipă sau contaminează mediul în alte moduri. Animalele pot răspândi apoi virusul de la unul la altul.

„Rețineți că acestea sunt animale foarte susceptibile și, deși nu știm ce cantitată de virus este necesară pentru a fi infectate”, a spus Kuchipudi pentru CNN, „se ridică întrebarea urgentă: știm că aceste animale transmit efectiv virusul între ei și apoi cui îl mai dau?”.

De asemenea, este posibil ca o altă specie să preia virusul de la oameni și să infecteze căprioarele.

Focare printre rozătoare

Hon Ip de la United States Geological Survey din Wisconsin și colegii au testat animalele pe care le-au găsit în jurul unei ferme de nurci care a fost locul unui focar în Utah și au descoperit că sconcși, șoareci și alte animale sunt susceptibile la o varietate de coronavirus.

Ei erau inițial îngrijorați că nurca, care a contractat virusul care provoacă Covid-19 de la oameni, ar putea infecta fauna locală. Nu au găsit niciun indiciu în acest sens. „A fost o surpriză foarte plăcută”, a spus Ip.

Dar șoarecii, ratonii, sconcșii și alte animale au purtat o mulțime de alte coronavirusuri. „Numărul de coronavirusuri și diversitatea au fost o surpriză”, a spus Ip.

„Descoperirile noastre indică o prevalență neașteptat de mare a coronavirusului în rândul animalelor domestice și sălbatice testate în fermele de nurci și ridică posibilitatea ca aceste operațiuni să fie potențiale puncte fierbinți pentru viitoare răspândiri virale trans-specii și apariția unor noi coronavirusuri pandemice”, au scris ei într-un raport publicat în revista Viruses în octombrie.

Cercetători precum Ip și Kuchipudi spun că este nevoie de mult mai multe astfel de studii.

Kuchipudi și colegii săi și-au efectuat studiul după ce Departamentul de Agricultură al SUA a publicat în iulie o cercetare potrivit căreia 40% dintre cerbii și căprioarele testate în patru state aveau anticorpi împotriva SARS-CoV-2, dovezi că au fost infectați.

Oamenii de știință se tem de apariția unor rezervoare de virusuri

Există mai multe motive pentru care oamenii de știință nu doresc să vadă un virus precum cel care provoacă Covid-19 răspândindu-se printre animale.

În primul rând, creează ceea ce este cunoscut sub numele de rezervor, astfel încât, chiar și în cazul improbabil în care toată lumea s-ar fi vaccinat și virusul a încetat să circule printre oameni, ar circula în continuare printre animale și ar putea reinfecta oamenii în cele din urmă.

Totuși, mai probabil este riscul ca acesta să mutezeși să evolueze. Asta se poate întâmpla în două moduri.

Una este adaptarea constantă. Pe măsură ce infectează diferite specii, virusul se va schimba pentru a se adapta mai bine la acele specii și asta l-ar putea face fie mai mult, fie mai puțin periculos pentru oameni.

O altă modalitate de schimbare: virușii pot folosi scurtături schimbând bucăți mari de material genetic într-un proces numit recombinare.

Gripa este deosebit de bună la asta, dar coronavirusurile o pot face, de asemenea. Dacă un animal este infectat cu mai mult de un coronavirus la un moment dat, cele două tipuri pot amesteca și potrivesc genele și pot veni cu noi variante.

„Recombinarea este unul dintre mecanismele majore pentru evoluția coronavirusului”, a spus Ip.

Deci, dacă animalele poartă deja propriile soiuri de coronavirus, iar oamenii le infectează apoi cu tulpini care provoacă pandemii în rândul oamenilor – există potențialul ca acești viruși să infecteze animalele în același timp, să facă schimb de material genetic și să dea naștere la noi specii virale pandemice.

ADVERTISEMENT
Tags: