Life

Animalele care ar putea înlocui oamenii, dacă omenirea ar dispărea: “Ar putea evolua într-o specie care construiește civilizația”

Un profesor de la Universitatea Oxford a realizat un studiu referitor la evoluția umană, iar rezultatele sunt neașteptate.
05.01.2025 | 09:42
Animalele care ar putea inlocui oamenii daca omenirea ar disparea Ar putea evolua intro specie care construieste civilizatia
Omul ar putea să dispară și o altă specie i-ar putea lua locul / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

De-a lungul istoriei, nu a existat o specie care să fie eternă pe Pământ, iar omul nu reprezintă o excepție din acest punct de vedere. Pornind de la ideea că specia umană urmează să dispară la un moment dat, specialiștii au realizat un studiu despre cum natura ar continua să evolueze.

Ce animale ar înlocui oamenii pe Pământ

Într-un studiu aprofundat asupra evoluției, profesorul Tim Coulson, biolog evoluționist la Universitatea din Oxford, sugerează că alte specii ar putea deveni dominante, în lipsa omului.

ADVERTISEMENT

Coulson explică cum speciile se adaptează în timp pentru a supraviețui în condițiile în care mediul de viață se modifică pe planetă. Evoluția este un proces continuu, în care organismele se transformă treptat pentru a-și maximiza șansele de supraviețuire și reproducere.

Deși mutațiile genetice sunt privite ca dăunătoare, în anumite condiții acestea oferă un set de avantaje pentru anumite populații, de-a lungul generațiilor.

ADVERTISEMENT

Interesant este că nu primatele sunt considerate potențiali succesori. Coulson dezvăluie că o altă specie ar putea fi capabilă să înlocuiască omul pe Pământ. Este vorba despre caracatițe, creaturi marine cunoscute pentru inteligența lor deosebită, adaptabilitate și comportamentele complexe.

Potrivit cercetătorului, dacă mediul le-ar permite să evolueze suficient, caracatițele ar putea ajunge să joace un rol dominant pe Pământ.

ADVERTISEMENT

Caracatițele au capacitatea de a învăța și de a folosi unelte

Caracatițele sunt cefalopode dotate cu o structură neuronală unică, ce le conferă capacități de procesare a informațiilor mult mai avansate decât ale altor nevertebrate. Sistemul lor nervos este descentralizat, ceea ce înseamnă că fiecare braț are un grad de autonomie în mișcare și decizii.

Această caracteristică le permite să rezolve probleme complexe, să manipuleze obiecte și să manifeste o inteligență comparabilă cu cea a unor mamifere.

ADVERTISEMENT

„Abilitatea lor de a rezolva probleme complexe, de a comunica între ele și de a manipula obiecte sugerează că, având în vedere condițiile de mediu potrivite, ar putea evolua într-o specie care construiește civilizația”, spune Coulson.

În plus, caracatițele au demonstrat abilitatea de a folosi unelte și de a desfășura diverse activități. În centrele de cercetare, caracatițele au fost observate deschizând borcane în care se află hrană sau evadând din mediul în care se aflau pentru a explora mediul înconjurător.

Aceste comportamente sugerează un potențial semnificativ pentru dezvoltarea unei inteligențe și mai avansate, dacă ar exista condiții favorabile pentru evoluția lor, notează publicația Earth.

De asemenea, caracatițele au capacitatea de a comunica și de a învăța din experiență. Ele pot recunoaște modele și își pot adapta comportamentele în funcție de context.

ADVERTISEMENT