Fauna sălbatică din România este în pericol. Fiind o componentă esențială a biodiversității, WWF România (Fondul Mondial pentru Natură) a emis o avertizare în acest sens.
WWF România, cea mai mare organizație de mediu din lume care se ocupă de protecția și conservarea naturii, face avertizări. Specii emblematice din România precum ursul brun, râsul, lupul, zimbrul, vidra sau sturionul sunt amenințate de schimbările climatice pe care cu toții le putem simți.
Mai mult, nu numai schimbările climatice contribuie la dispariția lor, ci și poluarea, defrișările ilegale, braconajul și fragmentarea habitatelor. În timp, nu numai echilibrul ecologic are de suferit, ci și sănătatea și bunăstarea românilor, potrivit agerpres.ro.
„Speciile sălbatice suferă de pe urma fragmentării habitatelor. Întreruperea functionalității coridoarelor ecologice duce la diverse tipuri de conflicte, inclusiv coliziuni între autovehicule și specii de animale sălbatice, punând în pericol siguranța oamenilor.
Intruziunea oamenilor în habitatul speciilor sălbatice (mai ales cu mijloace motorizate), furnizarea de hrană antropogenă și altele afectează nu doar distribuția, ci și comportamentele animalelor, ceea ce rezultă adesea în conflicte nedorite între om și specii de animale sălbatice.
Totodată, schimbările climatice vor avea un cuvânt tot mai greu de spus, influențându-le tiparele de hrănire, hibernarea anumitor specii, distribuția și altele”, explică Dr. Cristian-Remus Papp, Manager Național Specii Sălbatice și Arii Protejate în cadrul WWF-România, conform sursei citate.
Datele analizate de WWF România, prin studiul „Raportul Planeta Vie”, arată că următorii cinci ani sunt extrem de importanți în ceea ce privește viața omului pe această planetă.
S-a înregistrat o scădere de 73% a populațiilor de specii sălbatice la nivel mondial, în decurs de 50 de ani. Fără fauna sălbatică, natura nu poate funcționa optim. Pierderea biodiversității va limita unele resurse vitale și va degrada sănătatea mentală și fizică a oamenilor.
În România, animalele sălbatice și sănătatea ecosistemelor sunt amenințate de utilizarea excesivă a pesticidelor, agricultura intensivă, braconajul, dezvoltarea unei infrastructuri nesustenabile și tăierile ilegale sau poluarea cu plastic, potrivit sursei citate.
De asemenea, extinderea rețelei de drumuri și autostrăzi și dezvoltarea rezidențială pot dăuna în contextul în care nu se ține seamă de ariile naturale protejate și coridoarele ecologice.
Mai mult, practicile agricole intensive epuizează resursele vitale de apă într-un ritm alarmant. Acest lucru duce la o degradare accelerată a habitatelor naturale.
„România se află într-un moment decisiv pentru viitorul patrimoniului său natural. În pofida provocărilor complexe cu care ne confruntăm – de la tăierile ilegale la poluarea cu plastic, până la inițiativele legislative controversate privind vânătoarea de trofee la urși – rămânem fermi angajați în misiunea de a proteja și a restaura, ecosistemele degradate, respectiv populațiile speciilor valoroase ale țării, precum sturionii și zimbri.
Deciziile pe care le luăm astăzi vor avea un impact considerabil asupra faunei și florei sălbatice. Este vorba inclusiv despre speciile carismatice, precum ursul, sau reprezentanți ai speciilor din fauna acvatică, adesea trecută cu vederea, dar vitală pentru echilibrul natural al râurilor.
Refacerea râurilor, lacurilor, bălților, a zonelor umede în general, reprezintă nu doar o necesitate pentru conservarea biodiversității, ci și o soluție esențială pentru combaterea inundațiilor și a secetei, probleme tot mai frecvente din cauza schimbărilor climatice. Prin măsuri coordonate și investiții strategice în soluții bazate pe natură, putem crea o Românie unde biodiversitatea prosperă iar comunitățile umane beneficiază direct de pe urma unui mediu sănătos”, a declarat Barbara Bendandi, Director de Conservare WWF-România, conform sursei citate.