Sigur ai auzit și tu până acum că animalele își schimbă culoarea iarna. Care dintre ele însă și din ce motive? Unele dintre acestea reușesc să aibă o blană albă, precum zăpada. Altele în schimb devin de nerecunoscut.
Este bine cunoscut faptul că faimosul cameleon își schimbă aspectul la nevoie. Se pare însă că există și alte animale, unele chiar ceva mai mari, care reușesc să se ”deghizeze” în timpul sezonului rece.
De ce animalele își schimbă culoarea? În unele cazuri acest lucru se întâmplă pentru a se putea feri de prădători. În alte cazuri pe de altă parte, capacitatea de camuflare oferă șansa la supraviețuire. Acestea se pot pierde în peisaj, spre exemplu.
Cefalopodele, mai exact caracatițele, calamarii și sepia, sunt considerați ca fiind maeștri de necontestat ai deghizării. O mare parte dintre ei conțin pigmenți care sunt controlați direct de sistemul lor nervos central, după cum spune William Gilly, biolog la Stația Națională Hopkins de la Universitatea Stanford.
Revenind însă la animalele care își schimbă culoarea, nevăstuica, poate ajunge la o culoare alb imaculat iarna. Totodată, aceasta poate face față cu brio temperaturilor exterioare, uneori destul de scăzute.
Și iepurele sălbatic, inclusiv iepurele polar, poate să își schimbe culoarea iarna. În acest caz, schimbarea culorii s-ar datora cantității de lumină naturală a zilei. Mai exact, odată ce ziua devine mai scurtă, receptorii din retină transmit această informație către creierul iepurelui. Astfel, începe înlocuirea blănii maronii cu cea albă, pornind de la extremități.
Caribuul Peary este unul dintre animalele care își schimbă culoarea de asemenea iarna. Acesta trăiește în insulele arctice înalte Nunavut și teritoriile de Nord-Vest din Canada. Iar deși culoarea de vară este argintie, pe timp de iarnă, caribuul Peary devine alb imaculat.
Și lemingul gulerat are aceeași capacitate. Această răzătoare are dimensiuni mici, iar în perioada iernii, blana sa devine albă. Care este însă motivul? Vorbim despre o strategie de camuflare.
Având în vedere că vorbim despre un animal mic, acesta devine o pradă ușoară pentru un animal mai mare. În acest mod, având culoarea albă, a zăpezii, el se poate camufla mult mai ușor astfel încât să supraviețuiască.
Leopardul de zăpadă își poate schimba și el culoarea. Astfel, el poate deveni chiar invizibil în zonele montane din Asia Centrală. De cealaltă parte, în perioada verii leopardul de zăpadă are nuanțe maro și pete de culoare închisă.
Hamsterul siberian se numără și el printre animalele care își schimbă culoarea iarna. Acest hamster este de multe ori și animal de companie. În cazul lui, schimbarea blănii se datorează luminii naturale și nicidecum temperaturii scăzute.
Vulpea polară poate de asemenea să își schimbe culoarea. În general, acest animal are o culoare gri-maronie. De cealaltă parte, în sezonul rece blana se transformă într-un alb imaculat.