Life

Animalele care își schimbă culoarea pe timpul iernii. Care sunt explicațiile fenomenului de homocromie

Animalele care își schimbă culoarea odată cu instalarea sezonului rece. Iarna, blana lor este complet diferită și le ajută să se camufleze.
04.01.2025 | 14:14
Animalele care isi schimba culoarea pe timpul iernii Care sunt explicatiile fenomenului de homocromie
Cele mai cunoscute animale care își schimbă culoarea odată cu venirea iernii. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Iarna este sezonul în care animalele își schimbă culoarea. Acest fenomen poartă numele de homocromie, iar specialiștii cred că în spatele lui stau anumite explicații.

Ce este homocromia

Iarna este sezonul schimbărilor. Natura și comportamentul animalelor se schimbă, multe dintre ele pregătindu-se pentru hibernare. Totuși, aceasta nu este singura modificare din viața necuvântătoarelor.

ADVERTISEMENT

Similar comportamentului uman care își adaptează garderoba în funcție de sezon, animalele își schimbă blana. Și nu doar textura ei, ci și culoarea.

În anotimpul alb, există multe animale care sunt de nerecunoscut. Totul se datorează adaptabilității și capacității lor de a-și schimba culoarea blănii.

ADVERTISEMENT

Fenomenul acesta poartă numele de homocromie. Homocromia reprezintă capacitatea animalelor sau a păsărilor de a-și schimba culoritul pentru a se camufla. Această schimbare poate fi una fix sau variabilă, iar cel care o influențează cel mai mult este habitatul.

De obicei, homocromia face parte din caracteristicile care le ajută pe animale să supraviețuiască. Alături de hibernare, migrație sau stocarea de hrană, homocromia crește șansele ca animalele să treacă cu bine de sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Care sunt animalele care își schimbă culoarea în sezonul rece

Pentru multe animale, schimbarea culorii a devenit un mecanism de supraviețuire. Nevăstuica își schimbă și ea culoarea în sezonul rece, însă, nu toate speciile. Cele care trec prin fenomenul de homocromie sunt nevăstuica mica, nevăstuica cu coadă lungă și hermelina.

Vulpea arctică își schimbă și ea culoarea odată cu venirea iernii. În momentul în care se instalează sezonul rece, corpul ei este acoperit cu o blană albă și deasă, ceea ce o ajută foarte mult să se camufleze.

ADVERTISEMENT

Odată cu instalarea iernii, 6 din cele 40 de specii de iepuri își schimbă culoarea. Schimbările notabile se observă în cazul iepurelui american, celui arctic, dar și în cazul iepurelui de munte. În sezonul rece, blana lor gri-maronie devine albă.

Hamsterul pitic siberian își schimbă și el culoarea. De obicei, blana acestui animal este gri sau maronie, iar la începutul iernii se transformă într-o blană densă și albă.

Tot pe lista animalelor care au un alt colorit pe timpul iernii se numără caribluul lui Peary, ptarmiganul, hermina, leopardul de zăpadă și lemingul arctic.

ADVERTISEMENT
Tags: