News

Animalele de companie, permise în apartament doar cu acordul vecinilor. Motivarea judecătorilor

08.01.2021 | 17:48
Animalele de companie permise in apartament doar cu acordul vecinilor Motivarea judecatorilor
Animalele de companie, permise în apartament doar cu acordul vecinilor. Motivarea judecatorilor Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Oamenii care dețin animale de companie trebuie să obțină acordul vecinilor din bloc pentru a le putea ține în apartamente este decizia judecătorilor de la Curtea de Apel din Timişoara.

Hotărârea este definitivă și menține o lege dată de Consiliul Local în anul 2007. Sentința a venit după ce o timișoreancă, susținută de o asociație pentru protenția animalelor, a dorit să anuleze în instanță hotărârea autorităților, care specifică nevoia acordului Asociației de locatari pentru a deține animale de companie.

ADVERTISEMENT

Mai exact, e nevoie de acordul scris și ștampilat al respectivei asociații, dar și de un acord expres al locatarilor apartamentelor învecinate, scrie Adevărul. 

Animalele de companie, permise în apartament doar cu acordul vecinilor. Motivarea judecătorilor

Procesul prin care femeia cerea instanței anularea hotărârii Consiliului Local a început în 2019, iar potrivit acesteia „condiţionarea deţinerii de animale de companie în apartamente de acordul expres al vecinilor limitrofi, astfel cum s-a făcut prin hotărârea de Consiliu Local, constituie o intruziune nepermisă de lege în dreptul său de proprietate.

ADVERTISEMENT

Dreptul de folosinţă şi de dispoziţie poate fi limitat numai prin lege, de unde rezultă că limitarea din litigiu de faţă, făcută printr-un act administrativ autorităţii locale, este o limitare nelegală. De asemenea, orice proprietar are dreptul de a folosi apartamentul proprietatea exclusivă, precum şi cotele părţi care se află în proprietatea comună indiviză, fără ca acest drept să poată fi condiţionat de acordul altor proprietari vecini sau coproprietari asupra cotelor părţi indivize”, a mai precizat timișoreanca.

Primul proces i-a dat câștig de cauză femeii, însă decizia a fost atacată prin apel. Judecătorii de la Curtea de Apel Timişoara au decis menținerea hotărârii Consiliului Local, explicând că „dreptului de proprietate al reclamantei asupra animalelor de companie i se opune dreptul de proprietate al vecinilor şi dreptul acestora de a folosi propria locuinţă fără ingerinţe disproporţionate în paşnica utilizare a acestor imobile”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, magistrații au hotărât că nu a fost comis un abuz de reglementare de către Consiliul Local prin impunerea unor legi care nu corespund competențelor sale. În plus, aceștia au arătat că sunt nerelevante afirmațiile conform cărora diverse viețuitoare pot fi considerate animale de companie.

„Nici reclamanta, şi nici intervenientele – amintind ipotezele teoretice ale necesităţii acordului pentru a deţine astfel de animale care nu dăunează (peşti, porcuşor de Guineea, hamster etc.) – nu au indicat niciun caz concret în care să nu fi fost obţinut acordul vecinilor la deţinerea unor astfel de animale. Din acest punct de vedere, reclamanta nu se poate declara vătămată de reglementarea în cauză pe considerentul aplicării acesteia la ipoteze care nu au legătură cu situaţia sa personală.”

ADVERTISEMENT