News

Animalele din grădinile zoologice ar putea ajunge în măcelării. Proiect de coşmar iniţiat de doi parlamentari PNL

24.02.2021 | 17:07
Animalele din gradinile zoologice ar putea ajunge in macelarii Proiect de cosmar initiat de doi parlamentari PNL
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Parlament ar putea permite comercializarea animalelor din grădinile zoologice pentru popularea domeniilor de vânătoare, precum și vinderea lor pentru sacrificare, inițiatorii susținând că „surplusul” de exemplare ar duce la degenerare.

Vi se face poftă de carne de mistreț? Vreți să mâncați delicatese precuma laba de urs? Vreți să-l lăsați din nou orfan pe Bambi mâncându-i mama căprioară? Pe viitor, aceste pofte ar putea fi ostoite printr-o plimbare la grădina zoologică.

ADVERTISEMENT

Doi parlamentari vor să elimine interdicția comercializării animalelor sau materialului reproductiv din grădinile zoologice, astfel încât înmulțirea în captivitate să nu mai dea bătăi de cap legate de spațiu, iar grădinile să-și poată rotunji veniturile.

Grădinile zoologice ar putea vinde „surplusul” de animale

În momentul de față, Legea grădinilor zoologice și acvariilor publice interzice vânzarea de animale vii sau de material reproductiv către instituţii ori persoane neautorizate să deţină o gradina zoologica şi care intenţionează să folosească aceste animale pentru activităţi cu caracter economic, excepţie făcând animalele considerate domestice, precum caini, pisici, capre, oi, vaci, porci, cai ş.a.

ADVERTISEMENT

Însă doi deputați PNL de Teleorman, Florică Ică Calotă și Maria Stoian, au depus la Senat un proiect de lege prin care vor să elimine interdicția în cazul în care unele animale sălbatice se înmulțesc în captivitate, ei motivând că ar scădea calitatea genetică a animalelor. Astfel, interdicția de mai sus nu ar trebui să se aplice pentru „surplusul de exemplare din speciile sălbatice provenite din înmulțirea în captivitate, pentru care condițiile de păstrare în grădinile zoologice nu mai sunt conforme, fiind refuzat în scris transferul acestora la alte unități similare”.

Presiunea numerică, care generează competiție acerbă pentru hrană și spațiu este agravată de probabilitatea reproducerii și transmiterii genelor și de către exemplare degenerate care în conditii normale nu s-ar reproduce. Reducerea numerică și selecția nu se poate face decât prin intervenție antropică”, susțin cei doi deputați liberali, în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Astfel, grădinile zoologice ar rezolva problema excedentului de animale, iar prin comercializare ar obține fonduri suplimentare. Numai că cei doi propun ca animalele care scapă de captivitatea de la zoo fie să piară de hangerul măcelarilor, fie să se bucure de libertate până când vor sfârși cu carnea sfârtecată de alice pe domeniile de vânătoare.

Surplusul (…) poate fi folosit pentru popularea/repopularea complexurilor de vânătoare, manejurilor si circurilor sau vândut pentru sacrificare unităților autorizate în acest sens”, prevede proiectul de lege5.

ADVERTISEMENT

Această ultimă prevedere dă practic mână liberă grădinilor zoologice să se transforme în ferme zootehnice în care animalele sunt puse la prăsit pentru carne, iar apoi „surplusul” să fie comercializat. Restaurantele de lux ar scăpa și de problema obținerii cărnii de vânat în condițiile în care vânătoarea este strict reglementată. De exemplu, pentru vânarea urșilor este ca ministrul să autorizeze acest lucru prin ordin publicat în Monitorul Oficial.

De asemenea, proiectul contravine unei legi adoptate în 2017 prin care a fost interzisă folosirea animalelor sălbatice în spectacolele de circ, indiferent dacă sunt capturate în sălbăticie sau se nasc în captivitate.

ADVERTISEMENT