O propunere legislativă spune care sunt animalele din România care ar putea fi interzise la export, dar și care este motivul pentru care a fost luată această decizie. Străinii se îngrămădesc să le cumpere pentru gustul lor deosebit.
O lege din România ar putea să interzică vânzarea unor viețuitoare care sunt crescute de mulți fermieri. Această inițiativă este luată în calcul pentru taurii mai mici de 400 de kilograme și berbecii care au sub 40 de kilograme.
Aceste animale riscă să nu mai fie date de export de țara noastră pentru că autoritățile doresc să crească șeptelul din țara noastră. De asemenea, decizia este luată și pentru asigurarea necesarului de carne de calitate pentru consumatorul român.
Printre obiectivele urmărite de lege se numără creșterea greutății de tăiere la bovine pentru obținerea unui randament ridicat de carne în carcasă și stimularea creșterii efectivelor de ovine și bovine în zonele montane, relatează agrointel.ro.
De asemenea, inițiatorii au în vedere stimularea organizării de exploatații sau asociații, în vederea creșterii tineretului ovin și bovin pentru îngrășare în vederea asigurării cu carne a pieții interne, dar și în vederea reprezentării intereselor în relație cu furnizorii de inputuri și beneficiari ai produselor realizate.
În plus, legea care interzice exportul de tăurași și miei vrea să promoveze activitatea de ameliorare a efectivelor de ovine și bovine în direcția măririi și îmbunătățirii producției de carne, precum și să crească consumul intern de carne de oaie și de vită pe cap de locuitor.
Totodată, propunerea legislativă vrea să asigure venituri proprii prin valorificarea producției marfă în import și sporirea veniturilor crescătorilor prin comercializarea producției marfă și să stimuleze agricultura și folosirea cerealelor de pe piața internă.
Așadar, se are în vedere sprijinirea dezvoltării agriculturii de la noi. În momentul de față, propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat și urmează să ajungă în Camera Deputaților și apoi să parcurgă întregul proces pentru a deveni lege.
Pentru a se aplica inițiativa trebuie să fie promulgată de șeful statului, Klaus Iohannis, și apoi, publicată în Monitorul Oficial. Legea urmează să fie valabilă în perioada 2025-2026 pentru exportul de tineret bovin sub greutatea de 400 kg și exportul de tineret ovin sub 40 kg.