De-a lungului timpului, oamenii au reușit să domesticească mai multe animale, lucru esențial în viața de zi cu zi. Totuși, nu toate speciile au putut fi domestice, cu toate că mulți și-ar fi dorit să le poate ține acasă.
Se crede că animalele au fost domesticite acum aproximativ 13.000 de ani, oferindu-ne timp suficient pentru a studia diverse specii. Totuși, unele dintre ele nu au putut fi adaptate la viața domestică, indiferent de eforturile depuse de-a lungul timpului.
O diferență importantă între animalele îmblânzite și cele domesticite este că primele pot scăpa din captivitate și se pot adapta din nou la viața sălbatică. În schimb, animalele domesticite sunt complet dependente de oameni și nu pot supraviețui în natură.
Astfel, coloniștii din secolul al XIX-lea au avut o tentativă să îmblânzească zebrele pe parcursul călătoriilor în Africa, având în vedere că li se îmbolnăveau și le era dificil să găsească unii noi.
Dar zebrele se numără printre acele animale pe care oamenii nu le-au domesticit oricât de mult și-au dorit. Zebrele sunt mult mai greu de capturat decât caii și, chiar și atunci când sunt prinse, nu pot fi călărite. Acestea sunt, de regulă, mai agresive, iar această trăsătură le face imposibil de domesticit.
Regele Karl al XI-lea al Suediei își dorea să călărească un animal mai feroce decât un cal, care să impresioneze și să terorizeze dușmanii. Astfel, a decis că elanul este animalul ideal pentru acest scop, dar fără succes.
Din acele animale pe care oamenii nu le-au domesticit sunt și câinii dingo, cu toate că se aseamănă cu cei pe care îi știm noi. Ratonii par niște animale de companie excelente, dar acestea sunt extrem de agresive și nu le place captivitatea.
Vulpile nu au fost niciodată domesticite la scară largă, iar coioții evită oamenii pe cât posibil, ceea ce face îmblânzirea lor extrem de dificilă. Nici elefanții, deși pot fi dresați, nu pot fi îmblânzite. Pe lista de animale nedomestice mai sunt hipopotamul și marele rechin alb, conform omofon.com.