Life

Animalele pe care românii au reînceput să le crească. Multe dintre ele merg direct la export, străinii sunt gata să plătească bani grei pentru ele

Vietățile pe care românii le cresc din nou. Majoritatea pleacă direct la export, străinii achită sume importante pentru acestea.
19.05.2025 | 07:45
Animalele pe care romanii au reinceput sa le creasca Multe dintre ele merg direct la export strainii sunt gata sa plateasca bani grei pentru ele
Ce animale au reînceput să crească românii. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

În ultimii ani curțile oamenilor s-au umplut de păsări, dar fără viețuitoare mari. Din fericire, lucruri s-au schimbat. Acestea sunt, de fapt, animalele pe care românii au reînceput să le crească pentru consumul propriu. Multe dintre ele merg direct la export, străinii sunt gata să plătească bani grei.

Animalele pe care românii au reînceput să le crească

Institutul Național de Statistică vine cu un anunț important pentru România. Datele pe care le-a cules din teren arată care sunt vietățile pe care românii le cresc din nou, după ce o perioadă au renunțat să le aibă în ogradă.

ADVERTISEMENT

Majoritatea pleacă direct la export. Consumatorii străini sunt dispuși să achită sume importante pentru acestea. Specialiștii susțin că este vorba de efectivele de porci, ovine și caprine care au crescut semnificativ.

În anul 2024 erau mai multe decât în 2023, ceea ce înseamnă că românii le îngrijesc pentru beneficiile pe care le primesc. România are 11,87 milioane de capete de ovine și caprine, adică ocupă locul doi la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Țara noastră s-a clasat pe această poziție anul trecut, după Spania. Potrivit agroteca.ro, a înregistrat o creștere cu 148.300 capete raportat la anul anterior. În plus, legat de densitatea la 100 ha teren, România s-a situat pe locul doi, după Grecia.

Câte efective de porcine, ovine și caprine are România

INS mai arată faptul că la 1 decembrie 2024 animalele care au reînceput să fie crescute de români erau foarte multe. Mai exact, numărul oilor, mioarelor și caprelor se ridica la 10,233 milioane de capete, pe plus cu 169.000 de capete în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

ADVERTISEMENT

Atât numărul total de ovine și caprine, cât și efectivul matcă (oi, mioare și capre) au crescut cu 1,3%, respectiv cu 1,7%. În 2024, numărul total de porcine și efectivul matcă (scroafe de prăsilă) au crescut cu 2,8%, respectiv cu 14,8%.

ADVERTISEMENT

Au ajuns la 3.243 milioane de capete (+88.500 capete), respectiv, la 313.000 capete (+40.400 capete). În cazul efectivelor de porcine, România s-a situat pe locul 9, în 2024, în Uniunea Europeană. S-a clasat după Spania, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia și Belgia.

În ceea ce privește densitatea la 100 ha teren, România s-a aflat pe locul 19. A fost urmată de Slovacia, Lituania și Bulgaria. Majoritatea vietăților crescute în fermele românești pleacă la export pentru că străinii adoră carnea acestor animale. Sunt gata să achite oricât pentru a o consuma.

Tags: