News

Animalul a cărui carne este recomandată de Paște. Nu crește deloc în România, dar se poate mânca în locul mielului. O friptură costă peste 100 de lei

Tot mai mulți români renunță la carnea tradițională de miel și aleg o alternativă exotică. Află care este animalul a cărui carne este recomandată de nutriționiști de Paște. Nu crește în România.
19.04.2025 | 10:37
Animalul a carui carne este recomandata de Paste Nu creste deloc in Romania dar se poate manca in locul mielului O friptura costa peste 100 de lei
Cu ce poate fi înlocuită carnea de miel. Anunțul nutriționiștilor înainte de Paște. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pentru mulți români, masa de Paște înseamnă automat carne de miel. Cu toate acestea, în ultimii ani, tot mai mulți oameni aleg să înlocuiască acest produs cu alternative mai sănătoase sau mai ușor de digerat. Unii dintre ei optează chiar pentru variante exotice. Puțini știu că există un animal a cărui carne este recomandată de Paște, deși nu se crește deloc în România.

Animalul a cărui carne este recomandată de Paște

Este vorba despre cangur. Carnea acestui animal, extrem de popular în Australia, este exportată în peste 60 de țări din întreaga lume, inclusiv în state europene precum Germania sau Franța. Începe și la noi în țară să își facă loc în meniurile restaurantelor, dar și pe rafturile magazinelor, în formă congelată.

ADVERTISEMENT

Chef Mihai Neacșu a declarat pentru Observator.ro că mielul poate fi înlocuit cu carne de cangur, struț sau cerb. Toate aceste variante sunt mai slabe în grăsimi și potrivite pentru mesele bogate din perioada sărbătorilor. „Carnea roșie, slabă, este mult mai sănătoasă. Cangurul, de exemplu, nu are colesterol și poate fi gătit identic cu mielul, lent, cu vin roșu și legume”, explică el.

Totuși, trebuie menționat că aceste alternative la carnea de miel nu sunt deloc ieftine. O bucată de carne de cangur poate ajunge la 139 de lei. Un ossobuco de struț costă 83 de lei, iar o porție de ceafă de cerb cu piure este ajunge la prețul de 79 de lei. În magazinele specializate, sortimentele se găsesc congelate și pot fi preparate acasă, cu puțină răbdare și câteva ingrediente cheie.

ADVERTISEMENT

Cangurul, cerbul, struțul sau căprioara, animalele a căror carne este recomandată de Paște

Nutriționiștii confirmă și ei beneficiile. „Dacă vrem o alternativă mai sănătoasă la miel, putem merge pe carne albă, pui sau curcan, sau pe variante și mai slabe, precum cangur, cerb, struț ori căprioară”, afirmă dieteticianul Daniela Bălănucă. Acestea au mai puține grăsimi și pot fi consumate inclusiv de persoanele cu probleme de sănătate.

Rețeta recomandată de chefi pentru carnea de cerb este simplă: cuptorul la 160 de grade, timp de 4 ore și jumătate, cu vin roșu, legume și un capac deasupra. „Aia e cifra magică”, spune chef Neacșu. Carnea iese fragedă, aromată și poate concura oricând cu tradiționalul miel.

ADVERTISEMENT

Totuși, pentru cei mai mulți români, carnea de miel rămâne alegerea principală. Mulți declară că au testat și alte sortimente, dar tot carnea românească li se pare cea mai gustoasă. De asemenea, pe mese de Paște se mai regăsește în continuare porcul, puiul sau, desigur, tradiționalii mici. Medicii atrag însă atenția că mielul nu este potrivit pentru toată lumea. Persoanele care suferă de gută, colesterol ridicat, boli de inimă sau pancreatită ar trebui să evite acest tip de carne și să caute variante mai ușor de digerat.

ADVERTISEMENT