Animalul care i-a surprins pe cercetătorii după ce a călătorit prin trei oceane. Specia a fost observată, pentru prima dată, cu mai bine de un deceniu în urmă.
Oamenii de știință au fost surprinși de cazul unui tânăr mascul de balenă care a fost observat în două grupuri diferite, aflate în colțuri opuse ale planetei, la 13.000 de kilometri distanță.
Biologii marini, oceanografii și experții în cetacee au analizat observațiile și au avut parte de o mare surpriză.
Cu toate că există suprapuneri ocazionale, balenele cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) rămân, de obicei, la grupurile lor de reproducere distincte. Șapte dintre acestea există în emisfera sudică.
Pe platforma de observare a balenelor, masculul a fost văzut alături de alte balene cu cocoașă. În primă fază, a fost observat lângă Columbia, în Oceanul Pacific, în 2013, în Golful Tribugá, deasupra ecuatorului.
După nouă ani, a fost văzut alături de un grup diferit, în largul coastei Fumba, un sat tanzanian din Zanzibar. Locul se află în partea de sud-vest a Oceanului Indian.
Aceeași balenă a fost observată la o distanță minimă de 13.046 de kilometri. Aceasta este prima înregistrare a unei balene cu cocoașă care alternează între zonele de iernare dintre cele două oceane, Pacific și Indian.
La balene, reproducerea și hrănirea pot să aibă loc în locuri separate. Migrațiile de până la 8.000 de kilometri într-o singură direcție spre nord sau spre sud nu reprezintă un caz neobișnuit.
În cazul migrațiilor longitudinale, însă, lucrurile stau altfel. Aceste migrații ale balenelor nu sunt tocmai ceva des întâlnit, motiv pentru care cercetătorii au fost surprinși.
Biologii au luat în calcul posibilitatea ca balena să fi fost condusă de concurența mare cu alți masculi pentru reproducere și hrană, în contextul în care numărul acestei specii își revine, la nivel global.
În același timp, migrația balenei cu cocoașă poate fi cauzată de schimbările din mediul său, dar și de schimbările climatice care au un impact negativ asupra producției krillului –o sursă vitală de hrană pentru ele – în Oceanul de Sud.
“Atunci când acest mascul a fost văzut în Zanzibar în 2022, presupunând o maturitate sexuală la minimum 6 ani, el avea cel puțin 15 ani”, au precizat autorii studiului, potrivit ScienceAlert.com. Cercetarea realizată a fost publicată în Royal Society Open Science.
Ținând cont de vârsta balenei și de faptul că, în ambele imagini, apare alături de femele, oamenii de știință sunt de părere că migrația ar fi putut fi făcută cu scopul de a procrea. Observațiile acestei specii au fost înregistrate în timpul sezonului de reproducere.
Fotografiile surprinse nu pot determina cu exactitate tot traseul urmat de balenă. Biologii au presupus, pe baza acestor înregistrări, cum a reușit aceasta să parcurgă atât de mulți kilometri.
Balena a parcurs o distanță uriașă și e posibil să fi făcut un autostop ușor pe curenții predominanți ce coboară pe coasta de vest a Americii de Sud și ocolesc Capul Horn, traversând Oceanul Atlantic și, de asemenea, ocolind Capul Bunei Speranțe înainte să ajungă în Oceanul Indian.