Life

Animalul care a construit în două zile un baraj pentru care autoritățile încă solicitau autorizație. S-a întors de curând și în România și ajută la biodiversitate

Animalul care a ”furat” responsabilitatea autorităților. Creatura a ridicat un baraj în doar două zile, spre surprinderea tuturor.
09.03.2025 | 11:30
Animalul care a construit in doua zile un baraj pentru care autoritatile inca solicitau autorizatie Sa intors de curand si in Romania si ajuta la biodiversitate
Animalul care a construit un baraj în locul autorităților. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un animal uimitor și-a demonstrat abilitățile într-o țară din Europa. În timp ce autoritățile solicitau autorizație pentru construcția unui baraj, acest animal a reușit imposibilul. Mai exact, a construit barajul necesar în doar două zile.

Animalul care a ridicat un baraj în doar două zile

Fără doar și poate, animalele sunt uimitoare și continuă să ne surprindă în fiecare zi. Multe viețuitoare au fost înzestrate cu abilități de supraviețuire și cu unele capacități pe care ne este greu să le înțelegem.

ADVERTISEMENT

De complexitatea și de aptitudinile uimitoare ale unui animal s-au convins autoritățile din Cehia. În regiunea Brdy, construcția unui baraj era absolut necesară, însă, pentru ca proiectul să prindă contur, a fost nevoie de multe aprobări. În timp ce autoritățile așteptau aprobările, animalul cu pricina a ridicat barajul în doar două zile.

Responsabili cu ridicarea noului baraj din Brdy sunt mai mulți castori. Animalele nu doar că au construit în timp record barajul, dar au scutit autoritățile de plata a 1.2 milioane de dolari, bani necesari construcției barajului și nu numai.

ADVERTISEMENT

Ecologiștii au analizat ”lucrarea” castorilor și și-au dat avizul. Potrivit specialiștilor, noul baraj devenit faimos în Cehia nu va afecta ecosistemul. Din contră, va oferi condiții optime pentru broaște, dar și pentru alte vietăți din zonă.

”Castorii știu întotdeauna ce este mai bine. Locurile în care construiesc baraje sunt întotdeauna alese corect – mai bine decât atunci când le proiectăm pe hârtie.”, a spus Jaroslav Obermajer, șeful biroului din Boemia Centrală al Agenției cehe pentru protecția naturii, citat de libertatea.ro.

ADVERTISEMENT

Castorii au revenit în România

Castorii au dispărut din România la începutul secolului al XIX-lea. Principalii factori care au dus la dispariția lor au fost vânătoare excesivă, asanarea mlaștinilor, dar și regularizarea cursurilor de apă.

ADVERTISEMENT

Considerată o specie dispărută de pe teritoriul țării noastre, castorii s-au întors în România. La începutul acestui an, mai multe exemplare de castori au fost zărite în Oradea. Prezența lor a fost ușor de sesizat, dat fiind faptul că au pus la pământ numeroși arbori de pe malul Crișului Repede.

Ce beneficii aduc castorii biodiversității și ecosistemului

Castorul, la fel ca orice alt animal, are rolul și locul său bine stabilite în lanțul trofic. Acesta are o mulțime de beneficii pentru ecosistem și contribuie considerabil la menținerea echilibrului său. Poate că nu multă lume știe, dar barajele pe care aceste animale uimitoare le construiesc au capacitatea de a filtra apa.

De asemenea, castorii pot contribui la stabilizarea cursurilor râurilor. Aceștia sunt benefici inclusiv pe timp de secetă, când pot asigura un flux potrivit de apă. În plus, datorită activității lor a ridica mereu baraje pe apă, castorii cresc capacitatea solului de a stoca rezervele de apă.

Ce populație de castori are România

Castorul european a fost declarat un animal pe cale de dispariție. Totuși, în România sunt prezente câteva exemplare de castor, care pot fi observate în Mureș, Olt și Ialomița, pe cursurile mai multor râuri.

În prezent, România este ”acasă” pentru 2250 de castori. Aceștia au fost aduși din Bavaria în număr de 182 de exemplare, însă, s-au înmulțit considerabil la noi în țară.