News

Animalul care a fost creat de om printr-o mutație genetică. Specia a ajuns în Europa și amenință turmele de oi și capre

Cum arată animalul pe omul l-a creat printr-o mutație genetică. Specia amenință turmele de oi și capre de pe continentul european
07.01.2023 | 07:00
Animalul care a fost creat de om printro mutatie genetica Specia a ajuns in Europa si ameninta turmele de oi si capre
Ce animal a creat omul printr-o mutație genetică. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Animalul pe care omul l-a creat printr-o mutație genetică ar putea să schimbe ordinea pe bătrânul continent. Astfel, pentru a determina evoluția anumitor specii de animale, cercetătorii au recurs la tot felul de metode.

Ce animal a creat omul printr-o mutație genetică

Așa a avut loc și împerecherea selectivă, din care rezultă mai multe specii de animale mutante. Unele pot fi frumoase, încântătoare, în timp ce altele sunt de-a dreptul șocante.

ADVERTISEMENT

Ce ne-a atras însă atenția a fost capra Damascene. Acest animal, creat printr-o mutație genetică, a ajuns deja în Europa și amenință turmele de oi și capre.

Cum este posibil acest lucru? Datorită aspectului ei, capra Damascene a reușit să câștige titlul de ”cea mai frumoasă capră din lume” la concursurile din Orientul Mijlociu. Mai mult decât atât, acestea reușesc să ofere omului o cantitate mult mai mare de lapte.

ADVERTISEMENT

Cum arată această specie? Exemplarele care au fost alese de oamenii de știință pentru reproducere nu sunt chiar obișnuite. Aceștia și-au dorit să obțină un maxilar minuscul, dar și un nas mic și foarte scurt, față de caprele tradiționale.

Nimeni nu știe încă ce anume a provocat aceste mutații bizare, cert este că în prezent, capra Damascene atrage deja interesul publicului.

ADVERTISEMENT

Capra Damascene mai este cunoscută și sub numele de Alep, Halep, Baladi, Damascene, Shami sau Chami și își are originea în Orientul Mijlociu, mai exact în Siria.

Aceasta a fost importată de britanici în Cipru, unde calitățile sale au fost îmbunătățite prin reproducere, drept urmare, această specie cam amenință faimoasele capre domestice din România, dar și din restul Europei.

ADVERTISEMENT
Capra Damascene, animalul care a fost creat de om printr-o mutație genetică. Sursă foto: Pinterest
Capra Damascene, animalul care a fost creat de om printr-o mutație genetică. Sursă foto: Pinterest

Capra Damascene, o sursă de lapte, dar și de carne, deși e o mutație genetică

Ce diferențe există între caprele pe care le știam și capra Damascene? În afară de aspectul fizic, lucrurile sunt asemănătoare. Acest tip de capră produce foarte mult lapte și de asemenea, este și o sursă bună de carne.

Acesta este și motivul pentru care această specie a câștigat prioritate pentru Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Menționăm faptul că pentru a obține un exemplar perfect, specialiștii au fost foarte atenți la detalii, având în vedere că faimoasele capre pe care le știm foarte bine au o rigiditate musculară.

S-a dorit deci, ca noul exemplar, capra Damascene să fie unul mai deosebit și asta s-a și obținut.

Capra Damascene este însă doar specie din multitudinea de animale care au fost create prin mutații genetice.

ADVERTISEMENT