Life

Animalul care a fost reintrodus în România. Își construiește o casă cu 3 camere și evită contactul cu oamenii

Rozătoarea care a apărut din nou în țara noastră. Este un ”inginer” care ridică singur o locuință cu 3 camere și se ferește de lume.
29.05.2024 | 11:15
Animalul care a fost reintrodus in Romania Isi construieste o casa cu 3 camere si evita contactul cu oamenii
Rozătoarea care a apărut din nou în țara noastră. Este un ”inginer” care ridică singur o locuință cu 3 camere și se ferește de lume. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Animalul care a fost reintrodus în România. Își construiește o casă cu 3 camere și evită contactul cu oamenii. Are caracteristici unice în lumea animală, oamenii de știință fiind impresionați de felul său de a fi.

Rozătoarea care a apărut din nou în țara noastră. Este un ”inginer” care ridică singur o locuință cu 3 camere și se ferește de lume

Rozătoarea care a apărut din nou în țara noastră. Este un ”inginer” care ridică singur o locuință cu 3 camere și se ferește de lume. Biologii spun că aceasta a fost reintrodusă în România pentru creșterea biodiversității, dar și pentru ecoturism.

ADVERTISEMENT

Animalul semiacvativ care poate fi văzut pe teritoriul românesc se numește castor. Acesta este protejat prin lege pentru că este amenințat cu dispariția în Europa. Specialiștii spun că își construiește foarte ușor un adăpost.

Casa sa poate avea până la 3 camere separate, una este dormit, iar alta este o anticameră, unde își depozitează hrana pe termen scurt. De asemenea, ultima cameră este reprezentată de zona de toaletare pentru că acolo se curăță.

ADVERTISEMENT

În plus, castorii modifică, de multe ori, caracteristicile mediului. Creează mlaştini, favorabile pentru plantele hidrofile. Din păcate, construcţiile acestor animale pot afecta uneori locuinţele oamenilor sau plantaţiile silvice şi agricole.

Mai mult decât atât, experții spun că este un veritabil „inginer” constructor şi peisagist pentru că are caracteristici unice în lumea animală. În aceeași notă, castorul este singurul animal care știe cum să construiască diguri.

ADVERTISEMENT

Castorii, reintroduși în județul Argeș și în alte locuri

Castorii au dispărut de pe teritoriul României la finalul secolului XIX pentru că au fost capturați pentru glandele care conțin mosc și care erau folosite în industria parfumurilor. Primii castori au fost reintroduși în țara noastră în perioada 1998-2003.

Acest lucru s-a întâmplat prin intermediul Institutului de Cercetări Silvice de la Brașov. În momentul de față programul este continuat de Fundația Conservation Carpathia, care a început reintroducerea acestei specii în Argeș, pe partea de sud-est a Munților Făgăraș.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că aduce foarte multe avantaje mediului înconjurător a fost luată decizia de reintroducere. Programul a fost implementat la peste 120 de ani de la dispariție, în prezent fiind văzuți în județul Argeș.

În urmă cu câțiva ani au început să trăiască și în albiile râurilor Olt, Mureș și Ialomița. Cu toate acestea biologii spun că populația este în continuare scăzută pentru că în urmă cu ani buni erau vânați în exces pentru blană și carne.

„În România, după anii ’90, Institutul de Cercetări Silvice de la Brașov a făcut un studiu și a ajuns la concluzia că este oportună reintroducerea castorilor. Au fost aduși din Germania, din Bavaria, 184 de castori, între 1998 și 2003.

Acești 184 de castori au fost relocați în bazinul a trei mari râuri din România – Olt, Mureș și Ialomița. La ultima raportare oficială, în 2019, aveam 2.500 de indivizi.
Fundația Carpathia a continuat procesul de reintroducere a castorilor.

Ideea proiectului este de a captura 70 de castori de pe partea de nord a Munților Făgăraș și alți 20, până la cifra de 90, să fie aduși de pe râul Elba, din nordul Germaniei sau Olanda, fiindcă provin dintr-o populație diferită genetic.

Noi încercăm să aducem o împrospătare din punct de vedere genetic la nivelul României”, a declarat Liviu Ungureanu, specialist la Fundația Conservation Carpathia, pentru hotnews.ro.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”