Life

Animalul care a fost surprins pe teritoriul României. Este un prădător prin excelență și ucide cu sânge rece. Are calități de vânător peste cele ale leilor, tigrilor sau leoparzilor

Animalul surprins pe teritoriul României. Este un bun prădător, iar abilitățile sale de vânătoare sunt peste cele ale tigrului sau leului.
23.03.2025 | 07:00
Animalul care a fost surprins pe teritoriul Romaniei Este un pradator prin excelenta si ucide cu sange rece Are calitati de vanator peste cele ale leilor tigrilor sau leoparzilor
Animalul de mici dimensiuni surprins în România. Este un vânător excelent. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Animalul surprins pe teritoriul României, cu abilități de vânătoare peste ale tigrilor sau leilor, în ciuda dimensiunilor mici. Ucide prada cu sânge rece și este un bun prădător.

Animalul care a fost surprins pe teritoriul țării noastre. Puțini au ocazia să-l vadă în realitate

Nu multe persoane au văzut, în realitate, o nevăstuică. Aceste animale sunt fascinante și sunt cele mai mici carnivore din România. Cei care au avut ocazia să vadă acest animal știu că interacțiunea este una foarte scurtă, întrucât nevăstuica dispare rapid.

ADVERTISEMENT

Nevăstuica este reprezentant al carnivorelor din familia Mustelidelor, care cuprinde și rudele acesteia, cum ar fi vidrele, jderii, dihorii, bursucii și nurcile. Aceste animale aparțin genului Mustela nivalis. Până în prezent, oamenii de știință au identificat 18 subspecii.

Cele mai multe nevăstuici din România aparțin subspeciei Mustela nivalis nivalis. Mustela nivalis boccamela este a doua subspecie de la noi din țară. Până în acest moment, a fost identificată în patru puncte, și anume la Malcoci în Dobrogea, la Ciulniţa, dar și la pădurea Comana și lângă Brașov.

ADVERTISEMENT

O subspecie de nevăstuică din estul Siberiei, Mustela nivalis pygmaea, este cel mai mic carnivor din toată lumea. Aceasta este chiar mai mică decât cea europeană. Despre nevăstuici se mai știe că trăiesc pe un areal ce cuprinde Eurasia, America de Nord, precum și nordul Africii.

Masculii au o lungime cuprinsă între 15 și 26 cm, iar la aceasta se adaugă și lungimea cozii, de 4 – 8 cm. Greutatea lor e cuprinsă între 60 – 150 de grame, însă femelele sunt mult mai mici și au doar 38 – 80 de grame. Blana nevăstuicii este una roșcat – castanie, iar partea ventrală este de un alb imaculat, notează descopera.ro.

ADVERTISEMENT

Aceste animale mai au o linie orizontală între coloritul ventral și cel dorsal. Detaliul este cel care diferențiază specia de ruda ei cu multe asemănări, dar mai mare, adică hermelina (Mustela erminea). Coada reprezintă un alt mijloc prin care pot fi diferențiate cele două mustelide. În orice anotimp, hermelina are vârful cozii negru.

ADVERTISEMENT
Nevăstuica
Nevăstuica, un animal văzut rar de oameni. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik

Nevăstuica, un bun vânător

Cu toate că este un animal de talie mică, nevăstuica are calități de vânător mai bune decât tigrul, leul, leopardul, hiena, ursul sau chiar lupul. Are abilitatea de a ucide un iepure a cărei greutate este de 5 – 10 ori mai mare. Vânează ziua, dar și noaptea, însă preferă să atace pe timp de zi. Preferă zonele uscate, dar sunt bune înotătoare.

Nevăstuicile se hrănesc aproape exclusiv cu rozătoare, cum ar fi șoarecii, șobolanii, popândăii, hârciogii, gerbilii şi iepurii de vizuină. Se mai hrănesc și cu păsări, broaște sau șopârle. În cazuri rare, aceste animale vânează cocoși de munte sau iepuri de câmp.

Au o conformație corporală adaptată la urmărirea și uciderea prăzii în adâncul vizuinilor. Totodată, abilitățile lor de vânător sunt foarte bune și la suprafață.

Acestea ucid pe loc șoarecii, cu o mușcătură precisă, făcută la baza craniului, secționând coloana vertebrală. Doboară prăzile mai mari prin mușcături la carotide. După aceea, nevăstuica se retrage, așteptând ca prada să moară după ce pierde sânge.

La rândul ei, și nevăstuica este vânată de alte specii. Prădătorii naturali ai acestui animal sunt dihorii, vulpile, pisicile sălbatice, samurii, ulii porumbari și șorecari, bufnițele mari și acvilele.

Nevăstuicile au o răspândire largă la noi în în țară. Sunt întâlnite din deltă până în apropiere de golul montan. Preferă terenurile uscate, cu tufișuri dese, mărăcinișuri, grămezi de lemne și pietre, unde poate să-și găsească rapid adăpost. Zonele cu frunze uscate, marginile de păduri, dar și locurile din apropiere de case și gospodării, mai ales în șure, hambare, glugi de coceni și căpițe de fân sunt căutate de nevăstuici.

În aceste locuri, animalele își stabilesc vizuina. În afară de sezonul de împerechere (martie – august), nevăstuica este un animal care duce o existență singuratică. În medie, gestația lor durează 5 – 7 săptămâni, după care aduc pe lume 6 – 8 pui.

Aceștia nu au vedere timp de 22 – 25 de zile. După naștere, puii își urmează mama la vânătoare. La trei luni, puii se descurcă deja singuri.