Animalul care a lucrat la calea ferată. A fost dresat atât de bine încât putea să îndeplinească sarcinile unui om. A reușit să rezolve foarte multe lucruri după ce stăpânul său a observat că este extrem de inteligent.
Mamiferul care a muncit la calea ferată. A fost învățat să nu facă greșeli și să ducă la bun sfârșit activitatea unui angajat. Descoperirea a fost făcută de un bărbat pe nume James Wide, care a trăit în Cape Town, Africa de Sud.
Animalul a lucrat la Port Elizabeth Mainline Railline, la sfârșitul anilor 1800, vreme de 9 ani. În această perioadă a reușit să manevreze cu succes tabloul de distribuție. Mai exact, este vorba de un babuin foarte deștept.
Jack, așa cum a fost cunoscut acesta, a preluat de la stăpânul său munca de acar din gara Uitenhage. Totul s-a petrecut la scurtă vreme după ce bărbatul și-a pierdut ambele picioare și a fost pe punctul să fie dat afară de la serviciu.
Din fericire, a găsit o soluție perfectă după ce a văzut în timp ce își făcea cumpărăturile la piață un babuin care conducea o căruță. A intrat în discuție cu proprietarul animalului, dorind să știe ce a făcut pentru a-l dresa. Ulterior, a negociat și l-a cumpărat pentru a-i fi de ajutor la muncă.
„Dacă poate face asta, de ce nu ar putea să opereze o cutie de semnalizare pentru calea ferată?”, a fost curios să știe James Wide, care era poreclit Săritorul, notează omofon.com. Bărbatul și babuinul au locuit împreună într-o căsuță de lângă calea ferată.
Jack, babuinul care a muncit ani la rând la calea ferată din Africa de Sud, era suficient de puternic pentru a trage și împinge greutăți relativ mari. James Wide l-a dresat astfel încât să împingă drezina pe porțiunea de cale ferată dintre casa sa și ghereta în care lucra.
Și-a dat seama că animalul este mult mai inteligent decât crezuse și a început să-l educe pentru a face și alte sarcini. Așa se face că a început să ia cheia de la magazia cu cărbuni pentru a o preda apoi conductorilor de tren când aceștia sunau de patru ori.
Cu puțin antrenament, mamiferul a învățat să acționeze manetele care controlau secțiunile de cale ferată. Mai mult decât atât, Jack era un paznic foarte loial și obișnuia să alunge din gară musafirii nepoftiți.
Jack a învățat semnalele audio transmise de conductori. În plus, a început să lucreze la manetele care controlau bucăți diferite din șine și care trebuiau acționate într-o anumită ordine, în funcție de numărul de semnale transmise de conductor – unul, două sau trei.
Pentru munca pe care o depunea la calea ferată babuinul era plătit cu salariu de 20 de cenți pe zi (în jur de 5 dolari astăzi). În plus, primea rații zilnice de mâncare și câte o bere în fiecare sâmbătă. Angajarea lui Jack a fost o mișcare inteligentă pentru că a atras și foarte mulți turiști.
Oamenii veneau din toate colțurile lumii pentru a vedea animalul care pe lângă faptul că era acar făcea și curățenie. De asemenea, era dresat să strângă buruieni din grădină și să aibă grijă de cheile depozitului de cărbuni.