Zimbrul este animalul dispărut de secole din munții României care a reapărut în zona țării noastre. Prezența acestuia joacă un rol extrem de important în special pentru refacerea pădurilor.
În urmă cu mai bine de 200 de ani, zimbrii au dispărut din România. De-a lungul ultimului deceniu, mai multe organizații au reintrodus specia în munții Carpați. Procesul a început în 2014 și a continuat treptat și în ultimii ani.
Astfel, din 2019 până în prezent, Fundaţia Conservation Carpathia a repopulat pădurile din Munții Făgăraș cu nu mai puțin de 80 de zimbri. La bază a fost un amplu proiect cu fonduri europene.
Rezultatele acestei inițiative sunt unele foarte bune. ”Datele noastre arată că la ora actuală sunt 25 pui, cu vârste între un an și trei ani, în Munții Făgăraș. În natură orice animal sălbatic se supune legilor acesteia, deci numărul poate fi diferit mâine sau peste o lună”, spun reprezentanții Fundației Conservation Carpathia, citați de Adevărul.
Deocamdată, zimbrii reintroduși în Munții Făgăraș s-au adaptat foarte bine la climatul și condițiile de acolo. Dat fiind faptul că sunt o specie nou introdusă, ei se comportă normal.
Constant, cei de la Fundația Conservation Carpathia le studiază comportamentul. Pe viitor, aceste animale vor avea un impact major și asupra turismului din zona țării noastre.
”Am observat interacțiunea cu ursul, într-o relație de pradă-prădător, un lucru absolut firesc în natură. Zimbrii devin treptat un punct de atracție în zonele unde s-au instalat, iar anii următori ne așteptăm ca aceștia să fie o atracție pentru ture ghidate de eco-turism dezvoltate de comunitățile din aceste zone”, spun reprezentanții Conservation Carpathia.
Nu în ultimul rând, zimbrii au un impact pozitiv asupra biodiversității. Se crede că populațiile mici de zimbri, așa cum sunt cele din Carpații României, pot stimula regenerarea pădurii în zonele afectate de tăierile la ras, dacă pășunează un timp limitat în aceste zone.
De asemenea, un alt mod prin care zimbrii au contribuit la refacerea pădurilor este reprezentat de consumul cu precădere al tufărișurilor de zmeur, salcie căprească și soc roșu. Prin eliminarea acestora este favorizată dezvoltarea puieților speciilor lemnoase caracteristice pădurilor de amestec din zonă (fag, molid, brad).
Nu în ultimul rând, zimbrii pot contribui la regenerarea pădurilor prin semințele pe care le împrăștie prin excrementele lor sau agățate de picioare ori blană.