Animalul uimitor, originar din America de Nord, care poate fi admirat și în România. Este un răpitor prin excelență, iar atunci când este pui, este mult mai mare decât în etapa sa de adult. Iată despre ce creatură este vorba!
Natura continuă să ne surprindă. Există numeroase specii de viețuitoare pe pământ și toate se fac remarcate datorită caracteristicilor specifice. Este și cazul următorului animal reprezentativ pentru America de Nord, dar care poate fi observat și în România.
Vulturul cu cap alb, căci despre el este vorba, este una dintre cele mai recognoscibile păsări. A devenit un adevărat simbol pentru America și nici nu este de mirare, având în vedere că originile sale provin din America de Nord.
Vulturul cu cap alb mai este cunoscut și sub numele de acvilă americană. Această specie răpitoare este întâlnită cu precădere în America de Nord, în zone precum Mexic, Florida și Alaska.
La mijlocul secolului XX, vulturul cu cap alb a fost în pericol de extincție. Principalele cauze care aproape că au dus la dispariția acestei păsări au fost vânătoarea ilegală, dar și contaminarea mediului cu DDT.
De-a lungul timpului, eforturile americanilor și cadrul legislativ au lucrat în tandem pentru protejarea acestei specii de vulturi. În prezent, vulturul cu cap alb nu mai este pe cale de dispariție, ba chiar populația s-a recuperat semnificativ. În 2019, în 48 de state continentale au fost înregistrați 316.700 de vulturi cu cap alb.
Vulturul cu cap alb sau acvila americană este o pasăre impresionantă. În parcursul său spre maturizare, această pasăre parcurge mai multe etape. Imediat după eclozare, ochii vulturului sunt negri, iar picioarele sunt roz. Abia după primele 22 de zile de viață, picioarele lor încep să devină galbene, iar penajul capătă nuanțe albăstrui.
Vulturul cu cap alb atinge coloritul final în al cincilea an de viață. Până atunci, penajul acvilei americane trece prin nuanțe de maro, gri, iar penajul alb este ultimul stadiu înainte de coloritul final.
Vulturul cu cap alb este un răpitor excepțional. În capturarea prăzii îl ajută vederea ascuțită, care este de opt ori mai bună decât a omului. Atunci când are prada în vizor, vulturul cu cap alb atinge 75 km/h în picaj și o prinde instant cu ghearele sale ascuțite.
Hrana vulturului cu cap alb este constituită în principal din pești. Sunt considerate păsări oportuniste, așa că au anumite preferințe atunci când vine vorba de hrană. Cel mai des mănâncă somon, macrou și cod, însă, nu refuză nici păsările de apă. Acvila americană se hrănește cu gâște de zăpadă, lebede de tundră, iar iarna optează pentru micile mamifere.
În ceea ce privește habitatul, vulturul cu cap alb preferă zonele din apropierea surselor de apă, departe de prezența umană. Aceste păsări sunt foarte atente atunci când își aleg locul și pun accentul pe disponibilitate hranei și pe absența umană.
Vulturul cu cap alb își alege partenerul pe viață și începe să se reproducă la vârsta de 5 ani. Atât masculii, cât și femelele construiesc cuibul în care urmează să stea ani de zile. Acesta are dimensiuni considerabile și se crede că sunt folosite pe o perioadă de maxim 13 ani de aceeași pereche de vulturi.