News

Animalul care ar fi împiedicat salvarea Salinei Praid. A fost reintrodus în țara noastră pentru revitalizarea biodiversității și stimularea ecoturismului

Un animal reintrodus în țara noastră pentru revitalizarea biodiversității ar fi stat în spatele imposibilității salvării Salinei Praid
31.05.2025 | 17:33
Animalul care ar fi impiedicat salvarea Salinei Praid A fost reintrodus in tara noastra pentru revitalizarea biodiversitatii si stimularea ecoturismului
Acest animal ar fi împiedicat demararea lucrărilor de consolidare a malurilor ce ar fi putut să salveze Salina Praid / sursa: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Animalul care ar fi împiedicat salvarea Salinei Praid a fost reintrodus în țara noastră pentru revitalizarea biodiversității și stimularea ecoturismului. Chiar ministrul Economiei a explicat cum au stat lucrurile și de ce, din cauza acestei vietăți, proiectele care ar fi putut salva salina au fost blocate.

Specia reintrodusă în România pentru salvarea ecosistemului

Acest animal, care a lipsit din România timp de peste 120 de ani, a fost reintrodus în țara noastră acum peste 20 de ani. Cunoscut ca „inginerul naturii”, această specie de animal este asemănat cu celebrul capibara. Are un rol major în ecosistemul natural, reușind să construiască diguri ce rețin apa pe timp ploios și să creeze zone umede când este secetă.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre castor, acea rozătoare semi-acvatică originară din America de Nord. Se înrudește cu brebii și este foarte ușor de recunoscut datorită dinților mari, cu care prelucrează lemnul, și a cozii care îi ajută să înoate.

Primul animal din specie reintrodus în România a fost brebul, sau castorul eurasiatic. 182 de exemplare au fost aduse în țară în perioada 1998-2003, inițiativa venind de la experții Institutului de Cercetări Silvice din Brașov. Programul de reintroducere s-a făcut cu sprijinul Fundației Conservation Carpathia, care a extins revenirea acestei specii în sud-estul Munților Făgăraș.

ADVERTISEMENT

Animalul care ar fi împiedicat salvarea Salinei Praid

Culmea, din cauza castorilor, atât de necesari naturii, au fost blocate proiectele de la Salina Praid, care ar fi putut să o salveze de la dezastrul provocat de ploi.

Dezvăluirea a fost făcută de însuși ministrul Economiei, care a anunțat că s-au deblocat 300 de milioane de lei, investiție de urgență, pentru salvarea salinei. Problemele cu infiltrațiile de aici existau de mai mult timp, iar autoritățile știau acest lucru.

ADVERTISEMENT

Animalul care ar fi împiedicat salvarea Salinei Praid este, deci, castorul. Din cauza unei familii de mamifere din această specie nu s-a putut face nimic pentru ca tragedia de la Praid să fie evitată.

ADVERTISEMENT

„Au fost avertizați să aibă foarte mare grijă la populația de castori din acea zonă. Mie mi se pare hilar și sper foarte mult ca în această situație extrem de importantă pentru România, acele agenții competente în materie de protecția mediului vor analiza și oportunitatea acestor investiții. Pentru că noi avem nevoie, și am făcut o estimare la fața locului, aproximativ în 4 luni de zile vom putea să preluăm acest pârâu, să îl deviem cu totul. Dar va trece printr-o zonă care este acum arie protejată. Şi vom propune ca Agenţia de Protecţie a Mediului să emită într-un termen foarte scurt toate avizele și autorizațiile pentru a nu fi blocați de populația de castori”, a declarat ministrul Economiei, Bogdan Ivan.

Pierderile de la Praid sunt uriașe

Între timp, localnicii din Praid sunt devastați. Sute de persoane, printre care mineri și antreprenori, au rămas fără locuri de muncă și venituri ca urmare a inundării masive a Salinei Praid.

Specialiștii estimează că salina ar putea fi complet golită de apă în aproximativ nouă luni. Sub presiunea apei au cedat și cele două diguri construite pentru a stopa înaintarea inundațiilor. Din păcate „Solnița Europei” cum era cunoscută salina, este distrusă. Rezervele de peste 500 de milioane de tone de sare aflate în mină au fost compromise, cantitatea fiind evaluată la circa 12 miliarde de euro.