Animalul surprins în România este cu adevărat unul deosebit. Sunt foarte slabe șansele să îl vezi în libertate atât de des. Chiar și așa, acesta are un rol important în ecosistem, dar și un comportament pe măsură.
România are o vegetație, dar și o faună bogată. Astfel, la noi în țară cresc unele plante rare, pe cale de dispariție. Avem de asemenea și animale deosebite, pe care nu ai șansa să le vezi chiar în fiecare zi.
Animalul surprins în România este chiar lupul. Știm despre el că este un animal periculos, care are un comportament teritorial. Nu se lasă văzut atât de des, însă iată că specialiștii de la Romsilva au reușit totuși să îl surprindă. În ce manieră?
O cameră de monitorizare a faunei instalată în Parcul Natural Putna Vrancea a surprins un lup care își marchează teritoriul. Imaginile sunt unele detaliate, făcute de aproape, astfel că animalul poate fi văzut în toată splendoarea sa.
Este bine cunoscut faptul că lupul trăiește în multe zone de la noi din țară. Chiar și așa, animalul surprins în Parcul Natural Putna Vrancea din România nu se lasă văzut atât de ușor. El trăiește în haită și este carnivor.
Totodată, are un rol esențial în menținerea unor ecosisteme natural sănătoase. Revenind la haita în care trăiește, aceasta este formată din perechea conducătoare, masculul și femela alfa, precum și puii lor de până în trei ani.
În timp pot apărea și alți lupi, rude ale celor alfa. Iar deși poate părea greu de crezut la prima vedere, în fiecare haită există o ordine respectată. Totodată, limbajul corpului este cel care exprimă poziția lupului în haită.
Despre lupi mai trebuie știut și faptul că au simțuri foarte dezvoltate. Mirosul lor este unul fin, iar la fel și auzul. Totodată, văzul este foarte dezvoltat, astfel că lupii pot vâna nu doar ziua, ci și noaptea.
Când vine vorba de atacuri, ei se organizează în haită. Totodată, ajung să dirijeze prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, unde este ucisă. Iar în pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea, lupii au parte de hrană, adăpost, dar și de liniște.
Pentru cei care nu știu, Parcul Natural Putna este unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor. Acesta se află în sud-estul țării, în județul Vrancea și se întinde pe o suprafață de peste 38.000 de hectare.