Animalul care are dinți de cupru este unul de-a dreptul înfiorător. Specialiștii au descoperit acest detaliu și au ajuns la concluzia că această creatură este una cât se poate de periculoasă.
Pe glob există o mulțime de animale. Unele sunt drăgălașe, dar periculoase, în timp ce altele, deși sunt ceva mai mari, sunt inofensive. Iată însă că specialiștii au descoperit recent o specie destul de controversată.
Animalul care are dinți de cupru este viermele din specia Glycera dibranchiata. Cum arată această creatură? Cu siguranță nu o să vrei să te întâlnești cu ea vreodată. În primul rând are patru colți ascuțiți de cupru.
Acest detaliu a fost observat într-o imagine la microscopul electronic de baleiaj a maxilarului. Specia este una veninoasă. De asemenea, viermii de sânge sunt viermi marini segmentați, de culoare roșu aprins, care pot crește până la 35 de centimetri lungime.
Totodată, aceștia mai au și ace de 2 milimetri lungime, fabricați dintr-un amestec de proteine, melanină și 10% cupru, cea mai mare concentrație din orice animal. Animalul care are dinți de cupru trăiește în zonele de maree puțin adânci.
El vânează săpând în nisip și prinzând în ambuscadă tot ceea ce pot înghiți. Atunci când un astfel de vierme este suficient de aproape pentru a lovi, acesta își inversează sistemul digestiv, care include dinții, lansându-și mațele în afara corpului ca o torpilă către țintă.
La contact, fălcile viermelui se închid și injectează victimei un venin mortal care conține 32 de tipuri diferite de toxine, paralizând prada pentru a o pregăti să fie mâncată de vie. Și se pare că aceștia sunt provocați destul de ușor.
„Aceștia sunt viermi foarte dezagreabili, în sensul că sunt irascibili și ușor de provocat. Când întâlnesc un alt vierme, de obicei se luptă folosindu-și fălcile de cupru drept arme”, a declarat într-un comunicat Herbert Waite, coautor al studiului și biochimist la Universitatea din California, Santa Barbara.
Pentru a crește aceste fălci stomacale cu dinți de cupru, care durează pe toată durata de viață de cinci ani a viermilor, viermii de sânge recoltează metalul din sedimentele marine de pe fundul mării. Apoi, printr-o reacție chimică necunoscută până acum, viermii lipesc cuprul de fălcile lor.
Acest proces chimic de formare a dinților nu a mai fost documentat până acum. Însă un studiu realizat recent și publicat în revista Matter, a dezvăluit baza chimică a acestei adaptări neobișnuite.