Animalul nobil care posedă o inteligență remarcabilă, fiind capabil să-și creeze planuri și strategii complexe. Află ce au descoperit cercetătorii.
Caii ne surprind din nou. Dincolo de frumusețea și forța lor bine-cunoscute, aceste animale ascund o inteligență extraordinară. Studii recente arată că ei pot gândi strategic și își pot face planuri pentru a atinge un obiectiv, depășind așteptările multor oameni.
Un nou studiu revoluționar realizat de Universitatea Nottingham Trent face dezvăluiri surprinzătoare legate de inteligența cailor. Cercetătorii au descoperit că aceste animale nobile posedă abilități cognitive remarcabile, inclusiv capacitatea de a gândi strategic și de a planifica în avans.
Studiul, care a analizat răspunsurile cailor la un joc bazat pe recompense, a dezvăluit un nivel de inteligență care i-a surprins chiar și pe experți.
Proverbul vechi englezesc “poți duce un cal la apă, dar nu-l poți face să bea” a fost folosit de secole pentru a sugera că nu poți forța pe cineva să facă ceva, chiar dacă e spre binele lor. Oamenii au folosit acest proverb presupunând că reflectă încăpățânarea sau lipsa de inteligență a cailor.
Ei bine, noile cercetări științifice arată că acest proverb a fost nedrept față de cai. De fapt, caii sunt mult mai inteligenți decât se credea.
„Cercetările anterioare au sugerat că caii răspund pur și simplu la stimuli pe moment, nu privesc înainte, nu se gândesc și nu își planifică acțiunile în mod proactiv – în timp ce studiul nostru arată că ei sunt conștienți de consecințele și rezultatele acțiunilor lor”, a declarat cercetătoarea principală, Louise Evans, conform adevarul.ro.
Un experiment fascinant realizat recent a scos la iveală capacități intelectuale surprinzătoare ale cailor. Studiul, care a implicat 20 de cai, a avut la bază un joc conceput în 3 etape. Scopul a fost de a testa inteligența și adaptabilitatea acestor animale.
În prima fază a experimentului, caii au fost recompensați cu o gustare pentru simpla atingere cu nasul a unei bucăți de carton. Cercetătorii au crescut apoi nivelul de dificultate în etapa a doua. Au introdus o “lumină de stop”, oferind recompense doar atunci când caii atingeau cartonul în momentele în care lumina era stinsă. Inițial, animalele au ignorat regula, continuând să atingă cartonul fără a ține cont de această lumină.
Adevărata revelație a venit în etapa finală a studiului. Oamenii de știință au introdus o consecință negativă: o pauză de 10 secunde de la joc dacă atingeau cartonul când lumina de stop era aprinsă. Reacția cailor a fost remarcabilă. S-a observat o reducere bruscă și semnificativă a erorilor la toți participanții.
În scurt timp, caii au început să atingă cartonul doar la momentul potrivit pentru a primi recompensa. Au demonstrat astfel că au înțeles pe deplin regulile complexe ale jocului.
„Acea pauză a fost suficientă pentru a obține imediat de la ei performanța pe care ne-o doream”, a spus Louise Evans, potrivit sursei. „A fost suficient pentru ca caii să spună: Bine, hai să jucăm după reguli”.
În concluzie, studiul a demonstrat că aceste animale au înțeles regulile încă de la început. Dar, ele au ales să nu le pună în aplicare în cea de-a doua etapă, în mod intenționat.
„Când au fost confruntați cu o pauză ca rezultat al unei greșeli, caii s-au activat imediat și au început să acorde atenție.” Acest comportament arată capacitatea cailor de a se gândi la viitor și de a face planuri pentru a-și atinge scopurile.
Cercetătorii speră că această descoperire va ajuta la îmbunătățirea vieții acestor animale. Dr. Evans crede că, atunci când înțelegem cât de inteligenți sunt caii, îi vom trata mai bine. De asemenea, el spune că nu este nevoie să fim duri cu caii pentru a-i antrena bine. Putem obține rezultate excelente folosind metode blânde, bazate pe inteligența lor naturală.
„În general, atunci când începem să credem că animalele pot avea capacități cognitive mai bune decât se credea anterior, bunăstarea lor se îmbunătățește. Dar, de asemenea, ceea ce am demonstrat este că, în antrenamente, nu este nevoie să folosiți metode aversive sau ceva prea dur pentru a obține performanțe foarte bune de la cai”, a mai declarat ea, potrivit adevarul.ro.