Cercetătorii au descoperit că există un animal care este răzbunător și poartă ranchiună și 17 ani. Pe de altă parte, este o vietate extrem de inteligentă, deși este văzută ca o pacoste de multă lume. Aceasta trăiește și în România.
Un studiu realizat recent a scos la iveală un lucru impresionant despre o pasăre care poate fi văzută și în țara noastră. Cercetarea a arătat că există o vietate care-și face singură dreptate și care poate purta ură timp de 17 ani.
Această specie inteligentă, dar care nu este pe placul oamenilor este cioara. În România sunt prezente două specii: cioara de semănătură (Corvus frugilegus) și cioara grivă (Corvus corone cornix), ambele având abilități impresionante.
Una dintre acestea constă în faptul că cioare are o memorie excelentă și capacitatea de a ține ranchiună pentru o perioadă de până la 17 ani. Această descoperire face ca păsările să fie plasate printre cele mai inteligente din lume.
Ciorile sunt capabile să recunoască și să țină minte amenințările. Așadar, nu sunt simple observatoare ale mediului pentru că au capacitatea de a-și aminti oameni percepuți drept periculoși, putând transmite această informație și altor păsări din comunitate.
În felul acesta se asigură că pericolele sunt cunoscute de ceilalți și mai ales, evitate. În plus, oamenii de știință spun că ciorile, cunoscute pentru penajul lor negru, au o complexitate comportamentală neașteptată.
Cercetătorii au observat că ciorile pot învăța să folosească unelte pe care nu le-au mai văzut niciodată și pot face puzzle-uri complexe alcătuite din mai mulți pași separați. Mai mult decât atât, unele studii au confirmat că acțiunile lor sunt direcționate către un scop anume.
Acest lucru indică faptul că folosesc un raționament cauzal, nicidecum un comportament condiționat. Asta înseamnă că pot face alegeri în funcție de posibilele rezultate ale acțiunilor respective. Ciorile fac diferența între un lichid și un solid. Sunt atât de inteligente încât atunci când pun pietre în apă știu că pot crește nivelul apei.
În aceeași notă, cercetătorii spun că ciorile sunt jucăușe și au simțul umorului, joaca fiind considerată un comportament important în dezvoltarea unor abilități mentale și fizice pentru numeroase specii de mamifere și păsări.