Animalul de care ar trebui să stai cât mai departe și să încerci să fugi din calea lui dacă îl întâlnești. Te poate ataca, mai ales dacă îl provoci. Este un mamifer feroce, trăiește de obicei în haită, și dă târcoale pe la casele oamenilor dacă sunt în apropierea sa.
Specia face parte din familia Canidae, alături de câine, vulpe, șacal și enot. Blana lui este stufoasă și poate avea diferite nuanțe, precum gri, maro, o combinație dintre acesta, alb sau negru. Poate fi în căutare de hrană oricând.
Animalul în cauză are o lungime de 1, 5 metri, o coadă de 0, 8 metri, iar din punct de vedere al kilogramelor poate atinge între 30 și 50 de kilograme. Sunt și cazuri când poate depăși chiar 70 de kilograme.
Este vorba despre lup, un animal care se găsește în pădurile de foioase și mai mult în cele din partea est-europeană sau în Peninsula Scandinavă. Lupul este carnivor și se hrănește cu specii precum iepurele, căprioarele, cerbul, zimbru sau animale din gospodăria omului.
În România, cea mai importantă sursă de hrană pentru lup este cerbul, iar pe lângă acestea se mai mai poate alimenta și cu vidre, veverițe, șoareci, păsări, pește, insecte, viermi de pământ, iar când sunt prea înfometați se mulțumesc și cu fructe precum murele, afinele, scorușul, porumbul sau chiar și iarbă.
Lupii sunt pe cale de dispariție în ultimii ani. La noi în țară mai supraviețuiesc doar în zonele montane și foarte rar mai coboară în pădurile dese. În anul 2019, reponsabilii de mediu din România au raportat către Comisia Europeană un număr de 2500-3000 de exemplare de lupi cenușii.
Știai că puii de lup de se nasc orbi și surzi, cu ochii albaștri? La câteva luni după naștere li se dezvoltă auzul și vederea, iar culoarea ochilor devine galbenă. Lupii preferă să trăiască în haită pentru a nu-și pierde ”semenii”.
În plus, puii de lup de un an ajută părinții să crească următoarea generație, după care pleacă din familie și merge să-și caute o parteneră pentru a-și forma propria haită. Lupii sunt de regulă monogami.
Dincolo de faptul că specia este pe cale de dispariție, România deține peste un sfert din numărul de lupi din Uniunea Europeană, drept urmare țara noastră se poate mândri cu o biodiversitate bogată.
Cei mai mulți lupi sunt în Munții Făgăraș, iar specialiștii spun că trebuie să depunem efort pentru a menține specia fiindcă previne răspândirea bolilor și epizoțiilor, precum peste porcină africană. Aproape 3800 de exemplare de lupi sunt la nivel național, adică 40% din numărul total al lupilor din UE.