Oamenii de știință au descoperit un animal care nu are nevoie de oxigen pentru a supraviețui. Acest lucru reprezintă o revelație remarcabilă care ne ajută să înțelegem mai bine cum funcționează viața pe Pământ.
Este vorba despre organismul parazit Henneguya salminicola. Acesta trăieşte adânc în ţesutul muscular al somonului și este alcătuit doar din zece celule.
Parazitul este primul organism multicelular de pe Terra care nu are un genom mitocondrial, fiind perfect capabil să supraviețuiască fără oxigen.
Fără un genom mitocondrial, celula nu poate dezvolta mitocondria, organitul celular unde oxigenul este transformat în energie. Prin urmare, acesta nu deține un aparat respirator, potrivit Live Science.
Henneguya salminicola este membru al clasei de paraziți acvatici Myxozoa și prezintă o formă similară cu cea a unui mormoloc. Este înrudit cu meduzele și coralii, specii cu respirație aerobă.
La microscop, paraziții arată ca niște extratereștrii de culoare albasră, cu o pereche de ochi mari şi ovali, și cu două cozi atașate.
Această descoperire a fost făcută pur întâmplător, de o echipă de cercetători condusă de Dayana Yahalomi de la Universitatea Tel Aviv din Israel.
Oamenii de știință au observat că Henneguya salminicola nu deține genomul mitocondrial și nici capacitatea de respirație aerobă. În loc de mitocondrii, organismul prezintă niște structuri interioare cu forme neobișnuite.
Această descoperire reprezintă o premieră absolută care deschide noi orizonturi. Revelația ne face să înțelegem mai bine cum funcționează viața pe Pământ.
În ciuda faptului că Henneguya salminicola nu reprezintă o amenințare pentru oameni, prezența sa în somon poate influența negativ vânzările din cauza aspectului său neplăcut. Parazitul formează chisturi rotunde, de culoare alb-lăptoasă, în țesutul muscular al peștilor.