Animalul care a reușit să se adapteze la mediul toxic de la Cernobîl i-a uimit pe cercetători. Această specie a găsit o cale să supraviețuiască.
Animalul care s-a adaptat perfect la radiațiile de la Cernobîl este brotăcelul răsăriteană (Hyla orientalis). Cercetătorii au descoperit recent că acesta trăiește absolut normal în zona contaminată, având aceeași speranță de viață ca broaștele din zonele curate.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl a explodat, provocând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria omenirii.”
În urma exploziei, cantități uriașe de radiații au fost eliberate în atmosferă, care au provocat moartea a aproape 100.000 de victime, potrivit greenpeace.org.
Deși zona de excludere a Cernobâlului a fost părăsită de oameni după accidentul din 1986, natura a găsit o cale să supraviețuiască. Locul a devenit un refugiu pentru faună, transformându-se într-una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa.
La 38 de ani de la catastrofa nucleară, cercetătorii au constatat că broaștele care trăiesc aici nu mai sunt afectate de radiații, potrivit unui studiu publicat în revista Biology Letters și citat de IFLScience.
Cercetătorii au studiat aceste broaște timp de doi ani, între 2016 și 2018. Rezultatele finale au demonstrat că broaștele din zona contaminată au aceeași speranță de viață. De fapt, prezintă aceiași indicatori de sănătate și stres ca și cele care trăiesc în zone nepoluate, menționează mediafax.ro.
În primii ani după dezastru, broaștele dezvoltaseră o adaptare specială. Este vorba de melanism, care le ajuta să reziste la radiațiile puternice.
Acum, când nivelul radiațiilor a scăzut, acest mecanism ar putea să nu mai fie la fel de important. Totui, cercetătorii tind să creadă că pigmenții încă ar putea juca un rol în supraviețuirea lor.
Zona de excludere de la Cernobîl s-a transformat între timp într-una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa. În lipsa prezenței umane, multe specii de animale și-au găsit aici un refugiu sigur.
Din păcate, războiul din Ucraina a întrerupt cercetările în zonă, făcând imposibil accesul oamenilor de știință în regiune.