Specialiștii Institutului de Cercetări Marine încearcă aclimatizarea unui animal uimitor în apele Mării Negre. Dacă proiectul lor va da roade, va fi un pas important pentru flora apelor marine de la noi din țară.
Recent, specialiștii Institutului de Cercetări Marine au dat startul unui experiment îndrăzneț. Și anume, vor să aclimatizeze păstrăvul curcubeu în apele Mării Negre.
Pentru ca experimentul lor să prindă contur, experții au adus 200 de puieți de păstrăv. Aceștia sunt monitorizați constant pentru a observa orice schimbare în comportamentul lor.
Pentru a se putea acomoda cu apa sărată din Marea Negră, apa din bazinele în care sunt ținuți puieții de păstrăv curcubeu are aceeași salinitate. Dacă păstrăvul curcubeu se adaptează la noi, în curând, s-ar putea face investiții în astfel de ferme.
Exemplarele de păstrăv curcubeu se află în acest moment în bazinele de la Institutul Cercetare Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa” din Constanța. Specialiștii sunt constant cu ochii pe ei și le-au creat condiții care să le ușureze adaptarea.
Specialiștii Institutului de Cercetări Marine sunt încrezători în rezultatele acestui proiect. Ba mai mult, susțin că această specie de pești se poate adapta cu ușurință, dat fiind faptul că seamănă foarte mult cu somonul.
”Șansele sunt cu siguranță bune pentru că păstrăvii care sunt rude apropiate a somonilor se pot adapta ușor de la mediul dulcicol, în care ei apar pe lume, în mediul salmastru. Mediul salmastru, adică apă Marii Negre, mai bine spus. Le stimulează bine metabolismul și vom avea un ritm de creștere susținut.”, a spus Victor Niță, cercetător ştiinţific, potrivit agroteca.ro.
Pentru ca experimentul să aibă rezultatele așteptate, cercetătorii vor monitoriza exemplarele de păstrăv curcubeu timp de un an. Abia după acest interval de timp își vor putea da seama dacă peștii sunt sau nu pregătiți să ajungă în apele Mării Negre.
Dacă vor fi duși în apele Mării Negre, păstrăvii curcubeu vor sta în cuști speciale. Acestea vor fi foarte bine ancorate, astfel încât curenții să nu le distrugă.
Dacă acest experiment va avea succes, aclimatizarea păstrăvului curcubeu în Marea Neagră va reprezenta o oportunitate de investiție în fermele de păstrăv. Păstrăvul curcubeu deja crește în apele Mării Negre, dar în Turcia.