E vorba de șacal, mai exact de haine de șacali care năpustesc prin sate după lăsarea serii. Oamenii sunt cu adevărat terorizați și se tem să mai iasă din case.
”Aici e zonă de pădure si vin șacalii pe-aici. Caprele au fost acolo, acolo mi le-a omorât. Ți-e și groază să ieși pe drum!”, spune o femeie din Sânpetru German.
Ciobanii sunt la curent cu această situație și privesc cu groază la Lună atunci când se lasă noaptea.
”E plin de ei, mai ales noaptea. Și ziua am mai văzut câteodată. Umblă în haită, parcă sunt copii, când plâng noaptea. Dacă găsesc un miel, îl mănâncă imediat”, povestește un cioban, conform Digi 24.
”Sunt foarte mulți! Când se întunecă, încep să urle. Atacă vânatul, ce prind, tot distrug!”, se plânge un alt localnic din sat.
Vânătorii se tem că, pe lângă oameni, sunt în real pericol toți iepurii, căprioarele sau cerbii lopătari din zonă.
”Produc mari pagube în rândul vânatului, dar și în gospodăriile populației. Este o specie care se reproduce foarte rapid și foarte mult, care se vânează foarte greu, o specie foarte vicleană!”, transmite Nicu-Mircea Deme, președintele AJVPS Arad.
Specialiștii spun că șacalii au venit din Ucraina, iar acum s-au adaptat la viața din țara noastră.
”Din Deltă au venit pe culoarul Dunării și pe culoarele marilor râuri, Olt și Mureș. Au ajuns, la ora asta, să ocupe toate teritoriile disponibile din habitatul acesta de tip zonă umeda, de tip luncă a râului”, explică biologul Gabriel Herlo.
Sacalul este un animal ce face parte din familia Canidae. ”Rudă” cu lupul sau câinele, șacalul trăiește în Africa, Asia sau Europa. Un șacal poate alerga cu o viteză constantă de 16 kilometri pe oră și are o mușcătură de trei ori mai puternică decât a unui câine.
Un pitbull, de exemplu, câine considerat din rasele periculoase, are o mușcătură cu forța de 235 PSI, un doberman are 612 PSI, în timp ce un șacal poate mușca cu 780 PSI.