Într-o primă fază, locuitorii din Deltă s-au plâns în repetate rânduri din cauza înmulțirii efectivelor de şacali. Fiarele sălbatice atacă animalele din gospodării şi distrug culturile de legume din curţi. Animalul problematic a început să apară, din păcate, în tot mai multe regiuni.
În ultimele luni, atacuri ale șacalilor au fost semnalate în Maramureş, Botoşani, Suceava, Sibiu, Timiş, Dolj sau Arad. Prima lună a primăverii a debutat cu un măcel al acestor fiare, în zona Olteniei.
Pe 4 martie, în comuna Călărași, din județul Dolj, a fost alertă totală. O haită de șacali a pătruns în localitate și a ucis circa 20 de oi și miei din curțile oamenilor. După doar o săptămână, pe 11 martie, situația s-a repetat în județ, într-o gospodărie din comuna Rojişte.
Aici, zeci de oi au fost omorâte de animalele sălbatice. Șacalii au atacat ferma de oi a unui localnic amplasată la intrarea în comună, a informat prefectura Dolj. Pagubele sunt uriașe: peste 40.000 de lei.
În prezent, situația din țara noastră este una critică. Oamenii spun că sunt mii de șacali care pot oricând să producă pagube similare celor din Dolj. ”Sunt sute, mii, mii de exemplare. E ceva foarte grav şi dacă nu se iau măsuri urgente nu ştiu ce se va întâmpla”, a declarat Ionel Nedelcu, primarul comunei Rojişte din Dolj, conform Observator News.
Legislația din țara noastră este una care pune piedică celor care vor să stopeze atacurile șacalilor. Pădurarii se plâng că legea protejează animalele şi nu oamenii. Vânătoarea nu este permisă noaptea, când şacalii atacă.
”Cum sunt ciobanii, să nu aibă mai mult de un câine după oi. Ce să facă? Dacă-l prinde seara cu un câine după oi, ce să facă? Îl mănâncă cu câine cu tot”, a declarat Nicu Rotaru, pădurar. “Chiar dacă am solicitat să se mărească cota de vânătoare, problema majoră cu care ne confruntăm este că ar trebui să primim aprobare pentru a fi vânate noaptea”, a declarat Dan Diaconu, prefect Dolj.
În ultimele zile, problema şacalilor a ajuns până pe masa Guvernului. Ministrul agriculturii, Petrea Daea, a promis măsuri mai dure după atacul șacalilor asupra fermelor de oi: ”Să facem legislaţia atât cât trebuie de aspră pentru a putea avea deschis drumul către reducerea efectivelor de lupi, de urşi, de şacali”, a spus acesta.
Ministrul mediului, cel de care depinde punerea la punct a unei legislații în acest sens, spune că. ”Recoltarea sau extragerea de şacali este mult mai complicată decât extragerea celorlate specii de carnivore pentru că este mai dificilă vânătoarea”.
Același Tanczos Barna admite că a văzut câteva imagini care i-au fost puse la dispoziție de ministru Petre Daea. ”Dacă acele oi au fost omorâte de şacali, înseamnă că problema este acută în zona respectivă”, a declarat ministrul Mediului.