Animalul unic din lume. Se găsește doar în România și în Bulgaria, fiind foarte popular aici și considerat printre cele mai simpatice. Cu toate acestea, unii oameni nu-l suportă și tind să-l ucidă cu sânge rece. De asemenea, îl găsești oricând la vânzare în magazinele zoo.
România și Bulgaria au în comun nu doar vecinătatea ci și un animal. Este mai degrabă o rozătoare, al cărei habitat este zona de câmpie. Totodată, poate fi ținută și într-o locuință, de obicei într-o cușcă, cel mai des favorizând-o copiii.
Din descriere, probabil deja unii dintre voi v-ați dat seama despre ce este vorba. Hamsterul dobrogean, cunoscut și ca hamsterul românesc, trăiește în Dobrogea și într-o mică parte din estul Bulgariei. Preferă să stea mai mult izolat și să iasă afară din vizuina sa doar pentru hrană.
Hamsterul dobrogean are activitate intensă în plină noapte și în primele ore ale dimineții, înainte de răsăritul soarelui. Se stimează că la nivel național ar exista peste 3.000 de exemplare, în libertate. Câmpiile, terenurile uscate, culturile de legume sau viile sunt adăposturile lui favorite.
Hamsterul dobrogean poate fi similar unui șoarece, așa că unele persoane se sperie de el când îl văd și îl ucid de teamă ca să nu le invadeze casele și să roadă ce va apuca. Trăsăturile sale sunt: capul mic și îndesat, abdomenul galben-cenușiu, laturile gâtului și pieptului cu 3 pete albe-gălbui, spatele cenușiu-galben-cafeniu, iar capul și trunchiul au o lungime de 100-150 mm.
Coada hamsterului dobrogean atrage și ea atenția. Dimensiunea este de 10-15 mm, precum o bontă la capăt și puțin păroasă. Cât despre hrană, acest animal este unul ierbivor. Se alimentează cu plantele de pe câmpii, cu cereale sau semințe.
De altfel, aflați și că luna octombrie este una în care el hibernează. Din octombrie și până în martie, anul viitor, nu va ieși din cuibul său de odihnă decât foarte rar, pentru a mânca sau pentru a bea apă. Îl poți asimila rapid, la prima vedere, cu un șoarece, deoarece mai scoate câte un chițăit.
Anul trecut, oamenii de știință au bifat o premieră. Reprezentanții de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare, ”Delta Dunării” (INCDDD) au descoperit în octombrie 2022 trei hamsteri românești în Delta Dunării, după trei ani în care nu au mai observat această specie.
”Este considerat un animal rar pentru care nu există evaluări privind tendinţa populaţiei, dar se consideră că este descrescătoare. Factorii limitativi sunt reprezentaţi în principal de restrângerea habitatului ca urmare a extinderii agriculturii de tip intensiv. Capturările celor trei hamsteri, urmate de eliberări rapide, au fost realizate de Pocora Viorel, iar coordonarea activităţii de monitorizare la hamster a fost realizată de Chisamera Gabriel şi Marinov Mihai”, este specificat într-un comunicat al institutului menționat.