Animalul care vânează șerpi, șoareci și iepuri. În ciuda aspectului său maiestuos și grațios, este un prădător feroce care își ucide prada în doar câteva secunde.
Cu toții știm că animalele sunt nevoite să se adapteze mediului în care trăiesc. În timp ce unele își dezvoltă instinctele de supraviețuire, altele își perfecționează abilitățile de vânătoare. În ultima categorie se înscrie și bufnița.
Bufnița este una dintre păsările faimoase care a dat naștere multor legende și mituri. În viziunea multor popoare, bufnița este asociată atât cu un semn de bun augur, cât și cu un prevestitor al evenimentelor negative.
În cultura românească, bufnița este asociată cu un mesager al veștilor rele. Se spune că sunetul ei specific nu face decât să prevestească un eveniment neplăcut sau chiar moartea.
Dincolo de mituri și legende, bufnița este o păsare uimitoare. La nivel mondial, există aproape 200 de specii de bufnițe, iar în țara noastră se regăsesc 10 dintre ele.
Spre deosebire de alte specii de păsări, bufnița preferă să trăiască singură și să fie solitară. Aceste păsări maiestuoase sunt foarte longevive, ajungând să trăiască până la 50 de ani. De obicei, bufnițele își fac cuiburi în scorburile copacilor, dar și în apropierea cimitirelor.
Privită de mulți drept un simbol al înțelepciunii, bufnița este cea mai mare pasăre nocturnă răpitoare. Aceste păsări sunt renumite pentru abilitatea lor de a vedea în întuneric, iar ochii lor sunt adaptați în așa fel încât să poată vâna și pe timp de noapte.
Nu doar ochii le ajută pe bufnițe să vâneze noaptea, ci și penajul lor silențios. Acesta este adaptat special pentru a le permite să zboare noaptea, fără să scoată zgomot. Marginile zimțate ale aripilor le ajută să fie aproape invizibile pentru prada lor.
Pentru a-și captura prada în timp record, bufnițele se folosesc și de auzul lor foarte bine dezvoltat. Datorită faptului că urechile lor sunt asimetrice, bufnițele pot capta cu ușurință zgomotul, indiferent de locul din care provine.
Hrana bufnițelor cuprinde multe animale, de la rozătoare mici, până la reptile și alte păsări. În funcție de habitatul în care se află, bufnițele se mai pot hrăni și cu insecte.
Bufnițele sunt unele dintre cele mai răspândite păsări din lume. Cu excepția Antarcticii, bufnițele de regăsesc pe toate continentele. Cea mai mare bufniță trăiește în America de Nord și poate ajunge la 80 de centimetri.