Animalul care este considerat unul dintre cele mai ciudate animale de pe planetă i-a uimit pe cercetători încă de la început. Depune ouă și amintește, mai degrabă, de vechii dinozauri.
Considerat inițial o adevărată „anomalie a naturii” la momentul descoperirii sale, ornitorincul (Ornithorhynchus anatinus) este un mamifer semiacvatic originar din Australia, care combină trăsături specifice mai multor clase de animale. Este una dintre cele mai fascinante și bizare creaturi de pe planetă.
În 1798, exploratorii britanici au trimis în Europa un exemplar de ornitorinc adus din Australia, iar zoologii europeni, surprinși de aspectul neobișnuit al acestui animal, au fost inițial convinși că au de-a face cu o glumă.
Aspectul neobișnuit al ornitorincului, cu un corp asemănător vidrei, un cioc de rață și lăbuțe ce amintesc de cele ale unei broaște, a stârnit numeroase controverse în comunitatea științifică. Cu toate acestea, cercetările ulterioare au confirmat că acest animal este cât se poate de real.
Animalul ciudat este inclus în Ordinul Monotremelor, care include un grup rar de mamifere care depun ouă și este format din doar cinci specii: patru de echidne și ornitorincul. Aceste animale constituie o legătură evolutivă între reptile și mamifere, având trăsături specifice ambelor grupuri.
Cercetătorii estimează că ornitorincul a apărut acum aproximativ 200 de milioane de ani, făcându-l unul dintre cele mai vechi mamifere care încă există. Aceste adaptări remarcabile l-au ajutat să supraviețuiască în mediul său natural.
Deși face parte din clasa mamiferelor, ornitorincul depune ouă care seamănă cu cele ale reptilelor, un aspect foarte ciudat al modului său de reproducere. Femelele depun între 1 și 3 ouă, pe care le clocesc pentru aproximativ 10 zile.
După ce ies din ou, puii sunt total dependenți de mama lor și sunt alimentați cu lapte. Dar modalitatea este cu totul diferită față de altor mamifere, căci ornitorincul nu are mameloane.
Laptele este eliberat de glandele aflate pe abdomenul mamei, iar puii îl consumă direct de pe blana acesteia. De altfel, cercetătorii au descoperit că laptele de ornitorinc conține proteine antibacteriene puternice, care ar putea contribui la dezvoltarea unor tratamente inovative pentru infecțiile bacteriene.
Pe de altă parte, un alt detaliu remarcabil și rar al ornitorincului este că masculii au un pinten veninos pe picioarele posterioare, lucru care îi ajută în luptele cu alți masculi, notează omofon.com.