Life

Animalul ciudat care trăiește în România. Mulți au crezut că este șarpe și au vrut să-l omoare. Specia este, de fapt, protejată de lege

Creatura despre care nu știai că trăiește în țara noastră. Poate fi foarte ușor confundată cu un șarpe. Nu este pe cale de dispariție.
03.02.2023 | 17:59
Animalul ciudat care traieste in Romania Multi au crezut ca este sarpe si au vrut sal omoare Specia este de fapt protejata de lege
Creatura despre care nu știai că trăiește în țara noastră. Poate fi foarte ușor confundată cu un șarpe. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Animalul ciudat care trăiește și în România. Mulți au crezut că este șarpe şi au vrut să-l omoare. Specia este, de fapt, protejată de lege, aria sa de răspândire incluzând toate țările din Europa, mai puțin în regiunile reci din nord și Irlanda.

Creatura despre care nu știai că trăiește în țara noastră. Poate fi foarte ușor confundată cu un șarpe

Creatura care la prima vedere poate fi confundată foarte ușor cu un șarpe se numește năpârcă, care este, de fapt, o șopârlă apodă (fără picioare). Este singura specie din România care poate ajunge la o lungime de 50 cm.

ADVERTISEMENT

Acest animal ciudat are un aspect lucios de culoare maronie, în timp ce masculii prezintă pete albastre, iar cei mici sunt aurii. Corpul este acoperit dorsal și ventral cu solzi netezi, cu luciu de smalț. Spre deosebire de șerpi, aceasta are pleoape mobile și este inofensivă.

Conform cunoastenatura.ro, coada sa este de două ori mai lungă decât restul corpului, pe spatele său putând apărea pete sau puncte albastre. De asemenea, abdomenul șopârlei este negru sau cenușiu- închis.

ADVERTISEMENT

Aceasta face parte din familia Anguidae și trăiește în locuri însorite, suficient de umede, de la liziera pădurilor, în livezi și pășuni. De cele mai multe ori se găsește izolată și poate fi observată dimineața și spre seară, pe ploaie, după o perioadă secetoasă.

Hibernează în găuri sau la rădăcina arborilor, hrana sa fiind constituită din limacși și râme. Acest proces începe din luna octombrie și uneori hibernarea se realizează în grupuri de mai multe exemplare. Activitatea lor începe în martie, în funcție de cât de devreme se încălzește vremea.

ADVERTISEMENT

Năpârcă: informații suplimentare și lege

Năpârca își îndepărtează pielea de mai multe ori pe an și poate trăi foarte mulți ani. Reproducerea la șopârlă se desfășoară în luna mai, masculul imobilizând femela în timpul acuplării, mușcând-o de ceafă.

Concret, este o specie ovovivipară, ceea ce înseamnă că în iulie – august se nasc 5 – 26 de pui cu o lungime de 8 – 9 cm. Mai mult decât atât, biologii spun că este o specie lentă, care nu mușcă pentru a se apăra.

ADVERTISEMENT

În momentul în care este prinsă își poate desprinde coada de corp, fenomen denumit autotomie. În plus, este o specie vulnerabilă, fiind afectată de degradarea habitatelor și de uciderea de către localnici sau turiști.

În România năpârca este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993, prin care țara noastră ratifică Convenția de la Berna (Anexa III) și prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări ulterioare (Anexa IV B).

Asta înseamnă că este considerată o specie de interes național și care necesită o protecție strictă din partea autorităților.

ADVERTISEMENT