Cunoscuți și sub numele de pește-fantasma sau himeră, rechinii fantomă sunt întrudiți cu rechinii și pisicile de mare. Rechinii nu au solzi și scheletele lor sunt alcătuite complet din cartilaj. Omul de știință Brit Finucci, unul dintre cei care au descoperit peștișorul cu nas îngust a spus că descoperirea a fost ”incitantă”.
”Habitatul lor îi face greu de studiat și monitorizat, ceea ce înseamnă că nu știm prea multe despre biologia lor”, a explicat omul de știință. Dr. Finucci și alți cercetători de la Institutul Național de Cercetare a Apei (Niwa) din Noua Zeelandă au găsit creatura într-o zonă a fundului oceanului cunoscută sub numele de Chatham Rise, care se află la estul Noii Zeelande. CLICK AICI PENTRU pozele cu rechinul fantomă.
Rechinii fantomă trăiesc de obicei la adâncimi de până la 2.600 m (2,6 kilometri). Dr. Finucci a explicat că specia s-a remarcat prin botul său neobișnuit de lung, care poate atinge jumătate din lungimea corpului. Peștele a fost botezat cu un nume științific cu o întorsătură personală: Harriota avia.
”Avia înseamnă bunica în latină, am vrut să-i dau acest semn de recunoștință pentru că m-a susținut cu mândrie de-a lungul carierei mele de om de știință”, a explicat dr. Finucci. ”Himerele sunt, de asemenea, rude mai degrabă îndepărtate ale peștilor și am crezut că numele se potrivește bine”, a completat aceasta.
Inițial, s-a crezut că spookfishul, sau acest tip de rechin-fantasmă face parte dintr-o specie găsită în întreaga lume. Cu toate acestea, cercetările au arătat mai târziu că era diferit din punct de vedere genetic de verii săi și trăia exclusiv în apele australiene și din Noua Zeelandă.
Oamenii de știință spun că astfel de descoperiri sunt esențiale, pentru că experții pot astfel să înțeleagă mai multe despre aceste ființe și pot găsi cele mai bune modalități de a le proteja. De altfel, din ce în ce mai multe specii noi de rechini sunt descoperite pe măsură ce umanitatea se ”afundă” și mai mult în oceane.
Totul ar fi început în 1989, atunci când oamenii de știință din Australia au găsit o cutie de ouă din piele, pe care unele specii de rechini o depun în loc să dea naștere pui vii. Cutiile goale pentru ouă aveau o caracteristică aproape unică, un rând de creste proeminente de-a lungul vârfului. Nu au știut niciodată ce specie de rechin le-a depus.
La mai bine de două decenii de atunci, omenirea încă găsește noi specii de rechin. La mijlocul anilor 1980, oamenii de știință cunoșteau aproximativ 360 de specii de rechin. În prezent vorbim de peste 500 de specii, însă în fiecare lună este făcută o nouă descoperire.
Cât despre rechinul misterios din 1989, acesta s-a dovedit a fi așa botezatul Apristurus ovicorrugatus, sau rechinul demon. Acesta locuiește la 700 de metri adâncime și își depune ouăle peste coral, acolo unde apa nu e prea adâncă și unde lumina soarelui reușește să pătrundă ușor. Oamenii de știință ne transmis, însă, că multe specii de rechin ar putea încă aștepta să fie descoperiți în adâncuri.