Life

Animalul crescut numai de români care se duce la export. Se înmulțește ușor, primești bani de la stat și găsești să-l vinzi imediat. Are o carne delicioasă, mai bună decât cea a somonului și colesterol redus

Animalul crescut de români care este la mare căutare peste hotare. Un singur kilogram de carne costă peste 160 de euro.
08.06.2024 | 21:30
Animalul crescut numai de romani care se duce la export Se inmulteste usor primesti bani de la stat si gasesti sal vinzi imediat Are o carne delicioasa mai buna decat cea a somonului si colesterol redus
Animalul crescut numai de români care se duce la export, deși are o carne delicioasă. Sursa foto - freepik.com
ADVERTISEMENT

Puțini fermieri din România știu adevărata valoare a animalelor pe care le cresc în curte. Cei care și-au dat seama de asta la timp, au început să investească timp și bani în aceste animale, iar carnea lor merge direct către export.

Animalul crescut de românii care este la mare căutare peste hotare

Românii au început să fie din ce în ce mai atrași de ideea de a crește animale. Fermierii primesc anumite stimulente din partea statului român, iar asta ajută la reconfigurarea poziției țării noastre pe harta exportatorilor.

ADVERTISEMENT

Un animal pe care românii îl cresc a ajuns să fie la mare căutare peste hotare. Este vorba despre porcul din rasa autohtonă Mangalița, cunoscut și sub numele de ”porcul somon”.

Denumirea sa nu este deloc întâmplătoare. Carnea de Mangalița are multiple beneficii pentru organism și este chiar mai bună decât cea de somon. Carnea de Mangalița are un nivel scăzut de colesterol și nu este de mirare că peste hotare se vinde ca pâinea caldă.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, un kilogram de carne de porc Mangalița nu este deloc ieftin. La Paris, un singur kilogram de jambon de Mangalița ajunge să coste și 165 de euro.

Românii care aleg să crească Mangaliță o fac din varii motive, însă, cel mai important este faptul că acest porc nu este deloc pretențios. Porcul cu lână, așa cum îi spun unii, este foarte ușor de crescut și are o rezistență uimitoare la frig.

ADVERTISEMENT

Românii nu au știut să valorifice Mangalița la timp

România nu dispune de efectivul tehnologic necesare pentru a exporta Mangalița în cantități uriașe. S-a încercat, la un moment dat, să se trimită către export 20.000 de capete, dar numărul a fost diminuat la câteva zeci.

ADVERTISEMENT

Din păcate, România a pierdut șansa de a deveni un exportator important de Mangalița. După anul 1989, această rasă de porc atât de căutată peste hotare nu a fost apreciată la adevărată valoare la noi în țară. Efectele acestui start pierdut se mai resimt și acum.

În prezent, fermierii români fac eforturi pentru a readuce la viață comercializarea cărnii de Mangalița. Realiști, aceștia încă nu speră la export, ci se mulțumesc să vândă carnea pe plan local. Tocmai de aceea a fost înființată Asociația Crescătorilor de Porci Mangalița.

”Românii au renunţat după revoluţie să mai crească porci de Mangaliţa pentru că sunt mai greu de crescut şi, în plus, au cam 60-70% grăsime, spre deosebire de alte rase, unde raportul este inversat – grăsimea ajunge doar la 30-40%.”, a spus Ioan Tătăran , preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Porci Mangaliţa, potrivit agrostandard.ro.

Tags: