Animalul crescut numai în România și care oferă un produs premium. Străinii plătesc oricât pentru așa ceva. Statul îți dă 500 de euro doar pentru că îl ai în curte. Poți face bani frumoși, fermierii vând totul de la poartă, nici măcar nu ajung în magazine.
Animalul care se găsește numai în curțile românilor. Are un aliment delicios, oamenii vând totul rapid. Statul le oferă 500 de euro. Fiermierii nu mai merg la procesator, ci ajung să ”scape” de marfă direct de la poarta casei.
Gospodarii care cresc bivolițe se bucură de bani frumoși datorită laptelui care a devenit o delicatesă la care căutare în afara granițelor. Produsul merge la export în cantități uriașe și a început să fie apreciat din ce în ce mai mult.
Datele culese de Institutul Național de Statistică arată că, cantitățile colectate de lapte brut de bivoliță în 2023 au crescut cu 9,6% față de anul anterior. Pe de altă parte, cantitatea de lapte importat a scăzut anul trecut.
Așa se face că laptele de bivoliță se vinde la ora actuală cu 4,5 lei pe litru la procesare, 6 lei/litru pentru abonați și 15 lei/litru în piață. Crescătorii de animale fac bani frumoși de pe urma bivolițelor care sunt circa 17.000 de capete pe teritoriul țării noastre.
Fermierii au declarat că numărul acestor animale este în creștere față de anii trecuți. În plus, gospodarii sunt încurajați să își mărească efectivele prin subvențiile pe care le primesc de la statul român pentru a proteja specia.
Din păcate, bivolițele sunt pe cale de dispariție, motiv pentru care oamenii beneficiază de un sprijin financiar care se ridică la valoarea de 200 de euro. La acesta se adaugă alte venituri, în total find vorba de 500 de euro.
„Este sprijinul cuplat de 168 de euro pe animal, 100 de euro, cu războiul din Ucraina, ANT-ul 98 de euro și 200 de euro pe cap de animal pentru animalele pe cale de dispariție”, a declarat Cătălin Andrei Zanc, președintele Asociației Crescătorilor de Bivoli din Transilvania, pentru stirileprotv.ro.
Laptele de bivoliță are foarte multe beneficii pentru sănătate, fiind mai bun decât cel de vacă. Prețurile nu sunt deloc mici, fiermierii cerând suma de 80 de lei pentru un singur kilogram de mozarella din lapte de bivoliță.
Pentru aceeași cantitate de urdă, burduf oamenii trebuie să scoată din buzunar costă 60 de lei, iar pentru un litru de smântână trebuie să achite 50 de lei. În plus, un kilogram de telemea se poate achiziționa cu 40 de lei.
Brânza dulce are un preț de 30 de lei/kg. De asemenea, kilogramul de carne la carcasă costă în jur de 25-30 de lei. În altă ordine de idei, în localitatea Suciu de Jos din Maramureș localnicii au un festival dedicat bivolului, unde se găsesc diverse produse tradiționale pregătite de fermierii din Țara Lăpușului.