Life

Animalul dăunător care a fost găsit în Delta Dunării. Are impact însemnat asupra faunei locale

Animalul nociv care a fost identificat în Delta Dunării. Cum afectează fauna locală și care este explicația oamenilor de știință.
30.05.2023 | 11:10
Animalul daunator care a fost gasit in Delta Dunarii Are impact insemnat asupra faunei locale
Despre ce animal este vorba? Sursa foto: Luxury Travel
ADVERTISEMENT

În Delta Dunării a fost identificată o nouă specie de animale, despre care se consideră că dăunează faunei locului, unul dintre cele mai vizitate din țara noastră. Oamenii de știință au analizat totul și trag un semnal de alarmă important.

Noua specie de animal găsit în Delta Dunării. Se consideră periculos pentru fauna locului

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD) au transmis luni că s-a descoperit un nou tip de crab în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Este vorba, mai exact, despre crabul albastru care ar putea aduce un impact semnificativ asupra faunei.

ADVERTISEMENT

Prima prezență a crabului albastru pe teritoriul românesc s-a observat în decembrie 2022, iar informarea INCDDD vine după ce s-a publicat o lucrare științifică, scrisă de Aurel Năstase, Ștefan Honț, Marian Iani și Marian Paraschiv.

Crabul albastru este privit precum o amenințare pentru deltă deoarece se hrănește cu moluște, dar și cu plante, alge și chiar alți crabi. De asemenea, se poate hrăni cu insecte și diatomee prin zooplantcon. Primăvara este perioada de împerechere pentru această viețuitoarea subacvatică.

ADVERTISEMENT

”Această înregistrare fusese anticipată de oamenii de ştiinţă din Bulgaria şi România de la sud de RBDD, care au înregistrat specia în urmă cu mai bine de 20 de ani, semnalând prezenţa speciei în partea bulgară şi românească până în dreptul localităţii Constanţa.

Sunt necesare studii aprofundate pentru a determina impactul acestei specii asupra faunei Deltei Dunării, ştiind că specia este un prădător oportunist, care preferă moluştele şi una dintre cele mai invazive 100 de specii din zona mediteraneeană, inclusiv Marea Neagră”,  se arată în anunţul publicat de INCDDD pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Crabii albaștri au avut sezonul de împerechere. Unde se găsesc de obicei

Femele din specia crabilor albaștri sunt de dimensiuni mai mari decât masculii, iar fertilitatea lor se formează rapid, odată cu creșterea. Se reproduc de mai multe ori și ajung la maturitate sexuală la vârsta de 4 ani. De altfel, depunerea ouălor are loc atunci când femela nu este prea dezvoltată.

Crabii albaștri se împerechează când temperaturile sunt mai ridicate, iar zilele mai lungi. Acest proces este influențat, așadar, și de starea vremii. Aceștia se pot adapta ușor în orice mediu subacvatic și hrăni chiar și resturi alimentare sau deșeuri.

ADVERTISEMENT

Prezența unui crab albastru în Delta Dunării, și mai ales pe partea României, este una sub semnul întrebării, având în vedere că se găsește în general în Oceanul Atlantic și în Marea Mediterană. Dincolo de amenințarea pentru faună pe care o reprezintă, este o delicatesă pentru oameni.

ADVERTISEMENT