Animalul uriaș care trăiește în România. Cântărește 4 tone, iar curioșii îl pot admira într-un singur loc de la noi din țară. Iată despre ce creatură fabuloasă este vorba!
În România, trăiește unul dintre cele mai spectaculoase animale. Oamenii au rar ocazia să vadă o astfel de creatură, iar cei care vor să își satisfacă curiozitatea, trebuie să meargă într-o zonă anume.
La Grădina Zoologică din Călărași se află unicul exemplar de hipopotam de la noi din țară. Pe numele său Cooper, acesta este principala atracție a grădinii zoologice. Sute de vizitatori vin special pentru a admira mamiferul în vârstă de peste 40 de ani.
Cooper este vedeta Grădinii Zoologice din Călărași. Acesta a ajuns în România în 1980 și a fost adus tocmai din Olanda. Hipopotamul s-a adaptat imediat la mediul zoo, iar acum, a devenit răsfățatul tuturor.
Pentru a-l admira pe Cooper, vizitatorii trebuie să știe că Grădina Zoologică Călărași are un program bine stabilit. În perioada 1 septembrie – 31 octombrie, grădina poate fi vizitată între orele 09:30-18:00. Între 01 noiembrie – 31 martie, programul de vizitare este cuprins între 09:30-16:00, iar în perioada 01 aprilie – 31 august, grădina este deschisă publicului de la 09:30 la 18:00.
Grădina Zoologică din Călărași este închisă lunea. Prețul unui bilet de acces pentru adulți este de 10 lei, iar pentru copii este de 5 lei. Micuții sub 5 au acces gratuit.
Hipopotamul este un mamifer semiacvatic, originar din Africa. Este al treilea cel mai mare mamifer din lume, după elefant și rinocer. De obicei, în mediul lor natural, hipopotamii se găsesc în lacuri, râuri și zone mlăștinoase din Uganda, Kenya, Zambia și alte regiuni din Africa Centrală și de Est.
În majoritatea timpului, hipopotamii stau în apă. Totuși, la lăsarea serii, aceștia ies la suprafață, pe uscat, pentru a se hrăni cu iarbă. De asemenea, pentru a se odihni, hipopotamii preferă mediile cu maluri de nisip sau noroi.
În prezent, populația de hipopotami la nivel mondial numără între 125.00 și 148.000 de exemplare. Este o ușoară creștere față de anul 2017, când populația de hipopotami era estimată la 115.000 de exemplare. În ciuda ușoarei creșteri înregistrate, hipopotamul a fost clasificat drept vulnerabil de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.
La fel ca toate celelalte animale, hipopotamul are rolul său bine definit în ecosistem. Aceasta joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic, ajutând inclusiv la îmbogățirea solului, dar și a apei.
Excrementele de hipopotam sunt o sursă bogată de nutrienți pentru organismele ce se regăsesc în apă.De asemenea, datorită faptului că înoată frecvent, mișcările lor ajută la modelarea unor canale și previn colmatarea râurilor.
Chiar dacă nu au prădători naturali, asta nu înseamnă că hipopotamii nu sunt amenințați. Din cauza braconajului, dar și din cauza agriculturii sau a urbanizării, mediile naturale ale hipopotamilor au început să fie distruse.