Animalul descoperit recent care i-a uimit până și pe cercetători. Are 15 metri lungime și dinții “ca niște lame”. Care este mediul în care trăiește și unde poate fi găsit, conform oamenilor de știință din Marea Britanie.
Animalul identificat în urmă cu puțină vreme care i-a impresionat pe savanți. Are o lungime de 15 metri și dinții precum” lamele” și „supradimensionați”. Sunt în număr de opt. Capul acestei specii este ascuțit, în timp ce botul este scurt.
Descoperirea a fost făcută de doi cercetători din Marea Britanie care plecaseră în căutarea unei specii rare de șarpe. Harry Ward-Smith din Londra și Rupert Grassby-Lewis, herpetolog la Explore Herpetology, sperau să găsească T. cillaris.
Aceștia au organizat o expediție în munții carstici în anul 2023 după ce aflaseră că acest șarpe trăiește în zonă, însă au avut parte de o surpriză și mai mare. Au observat un șarpe de aproximativ 15 metri deasupra lor, la baza unei stânci din munți.
Nu au stat prea mult pe gânduri și au luat o decizie foarte riscantă. Unul dintre cercetători a știut că a văzut ceva unic și s-a cățărat pe stâncă, fără nicio frânghie. În felul acesta a reușit să fotografieze exemplarul.
„A fost incredibil de riscant, dar nu am avut altă opțiune decât să mă cațăr pe stâncă fără frânghii, deoarece cunoșteam importanța acestui șarpe și nu aveam de gând să îl las să ne scape sub nicio formă.
Sunt extaziat să anunț descrierea unei noi specii de șarpe Kukri în sudul Thailandei: Oligodon speleoserpens, Șarpele Kukri de peșteră. O.speleoserpens trăiește doar în munții carstici de calcar din Trang și Satun, în sudul Thailandei.
Este adaptat special la viața în acest mediu aspru, cu solzi puternici, care îi permit să urce pe suprafețe de stâncă”, a scris Ward-Smith pe pagina de Facebook. Mai târziu, oamenii de știință au colectat și studiat mai multe exemplare ale acestui animal.
Cercetarea a fost efectuată de specialiști din Thailanda, Vietnam, Rusia și Statele Unite ale Americii. Datele despre această descoperire, diferită față de speciile cunoscute de Oligodon, au fost publicate în revista Vertebrate Zoology.