Animalul din Europa care este pe cale de dispariție. În țările în care acesta trăiește preponderent, numărul exemplarelor a scăzut cu mai mult de jumătate.
În ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice, mai multe specii de animale au început să fie în pericol. În timp ce unele vietăți s-au adaptat schimbărilor, altele au ajuns să fie pe cale de dispariție.
Pe cale de dispariție este și ariciul european. Această specie de animale a fost inclusă pe ”Lista roșie”, populația sa împuținându-se de la un an la altul.
Principalele motive care duc la dispariția ariciului european sunt expansiunea zonelor urbane și circulația intensă a mașinilor. De asemenea, declinul insectelor, care reprezintă una dintre principalele surse de hrană ale aricilor, fac ca această specie de animale să fie în declin.
Ariciul european a fost inclus recent pe ”Lista roșie” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. Încadrarea acestui animal a trecut de la ”cu probabilitate mică de dispariție” la ”potențial amenințat cu dispariția”.
La nivelul Europei, cele mai multe exemplare de arici se află în Belgia, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Germania, Austria și Regatul Unit. Potrivit datelor, populația aricilor din țările menționate a scăzut drastic, ceea ce a devenit îngrijorător.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford sunt mereu atenția la evoluția speciei de arici europeni, mai ales că ultimele date nu sunt deloc îmbucurătoare. Chiar dacă factorii care duc la dispariția lor sunt multiplii, cercetătorii consideră că oamenii sunt cei mai mari dușmani au aricilor.
Cercetările din ultima vreme au arătat că majoritatea aricilor mor din cauza accidentelor de mașini. Țepii îi pot proteja de dușmanii naturali, precum vulpea sau bursucul, însă în fața mașinilor nu au nicio șansă.
Pe lângă accidentele rutiere, aricii sunt amenințați și de pesticide. Din cauză că se hrănesc cu fel de fel de legume și culturi tratate chimic, la un moment dat, aceste animale sunt în pericol.
”Nu e ca şi cum lumea s-ar prăbuşi mâine dacă aricii vor dispărea. Suntem gata să acceptăm cu adevărat faptul că noi le provocăm dispariţia? Dacă permitem declinul unei specii iubite, ce se va întâmpla cu toate speciile de care nu ne pasă?”, a întrebat Sophie Rasmussen, cercetătoare la Universitatea Oxford.