Life

Animalul din grădină care îi sperie pe toți românii. Scoate sunete înfiorătoare și iese noaptea din pământ. E în stare să facă pagube uriașe

Cum arată cel mai mare inamic al gospodarilor din România. Animalul înfricoșător care face ravagii în grădinile românilor.
19.05.2024 | 10:04
Animalul din gradina care ii sperie pe toti romanii Scoate sunete infioratoare si iese noaptea din pamant E in stare sa faca pagube uriase
Cum arată cel mai mare inamic al gospodarilor din România. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Grădinarii din România au un ”dușman” care le distruge an de an culturile de legume. Este vorba despre un animal care face ravagii în grădină. Mulți nu l-au văzut, însă, atunci când observă pagubele din grădini, intuiesc să ar putea fi vorba de el.

Ce este cățelul de pământ, inamicul grădinarilor

Culturile de legume din România sunt în pericol an de an. ”Dușmanul” lor declarat este un animal care i-a speriat pe grădinari. Această vietatea scoate anumit sunete specifice și, odată ajuns în preajma culturilor, face ravagii.

ADVERTISEMENT

În limbaj popular, acestui animal i se spune ”cățelul de pământ”. Face parte din familia cârtițelor și, tocmai din acest motiv, mulți în confundă cu o cârtiță. Cățelul de pământ nu este o cârtiță, însă, daunele provocate de el sunt la fel de mari.

Cățelul de pământ, așa cum îi spune și numele, trăiește sub pământ și sapă tranșee în căutarea de hrană. Aspectul său este destul de înfiorător. Rozătoarea are ochii astupați și dinții proeminenți, ceea ce o ajută să se hrănească cu rădăcinile plantelor.

ADVERTISEMENT

Orbeții se hrănesc exclusiv cu plante, adică sunt mamifere vegetariene. De obicei, pe placul lor sun rădăcinile plantelor, tuberculii și cepele. În regnul animal, cățelul de pământ are și el inamicii săi. Această rozătoare este vânată de nevăstuici, dihori de stepă sau mustelide.

Cea mai cunoscută legendă legată de cățelul de pământ

Există multe legende legate de cățelul de pământ, însă, cea mai cunoscută provine din zona Munteniei. Aici, se spune că numele acestei rozătoare nu este deloc unul întâmplător. Cândva, acest animal a fost un câine adevărat.

ADVERTISEMENT
cum arată cățelul de pământ
Cățelul de pământ are ochii acoperiți. Sursa foto: captură Youtube

Legenda spune că Dumnezeu s-a transpus într-un moșneag și a mers la poarta unui om bogat pentru a vedea cum este primit de acesta. Ajuns acolo, Dumnezeu în chipul moșneagului nu a apucat să ceară nimic, că bogatul a asmuțit instant câinele pe el. În acel moment, Dumnezeu l-a transformat în scrum pe bogat, iar câinele a intrat în pământ de rușine când a văzut pe cine trebuia, de fapt, să muște.

ADVERTISEMENT

Se spune că de atunci, cățelul de pământ a ales să trăiască exclusiv în subteran. Uneori, noaptea, acesta mai iese din pământ și latră. Glasul său este recognoscibil, iar sunetele pe care le scoate sunt unele stridente.

Cățelul de pământ a fost prezent chiar și în literatură. Marele poet Mihai Eminescu este cel care l-a menționat în poemul ”Strigoii. ”

”În numele sfântului
Taci, s-auzi cum latră
Căţelul pământului
Sub crucea de piatră”.