Life

Animalul din România care a ajuns o delicatesă pentru străini. Zeci de mii de exemplare ajung pe mesele altora

Oaia karakul de Botoșani este animalul din România care a ajuns o delicatesă pentru străini. Mii de exemplare ajung în țările arabe.
17.04.2023 | 21:30
Animalul din Romania care a ajuns o delicatesa pentru straini Zeci de mii de exemplare ajung pe mesele altora
Animalul din România devenit vedetă pe mesele Românilor. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Oile karakul de Botoșani au ajuns o adevărată delicatesă în țările arabe, conform specialiștilor din nordul Moldovei. După spusele acestora, animalul este cel mai cerut din România în zona Golfului Persic. Totul se datorează unor caracteristici unice în Europa.

Oile din rasa karakul de Botoșani, animalele-vedetă de pe mesele arabilor

În zona colinară a Botoșaniului, oamenii se ocupă cu creșterea oilor de peste 2000 de ani. Datorită acestui lucru, dar și a științei care a evoluat, în anul 1988, la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor de la Popouți a fost creată o rasă unică de oaie, denumită karakul de Botoșani.

ADVERTISEMENT

Animalul este o încrucișare a oilor karakul din Asia Centrală și țurcana românească. Specia a devenit una dintre cele mai importante ale județului, recunoscută în special pentru piele și lapte, dar și pentru carne.

Cel mai adesea, oaia karakul de Botoșani este preferată de locuitorii țărilor arabe. Este un aspect dezvăluit de cercetătorii de la Stațiunea de Cercetare a Ovinelor și Caprinelor, dar și de fermierii din zonă.

ADVERTISEMENT

„Este numărul unu pentru arabi”

Ionică Nechifor este un crescător de oi, precum și președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine Moldoovis. Bărbatul provine dintr-o familie care s-a ocupat cu creșterea oii karakul de Botoșani. De asemenea, el a luat parte, încă din anul 2016, la negocieri cu reprezentanții țărilor arabe.

Fermierul a dezvăluit că animalul creat în România este o adevărată delicatesă pe mesele străinilor. „Rasa karakul de Botoșani este numărul unu pentru consumatorii de carne din țările arabe”, a declarat Ionică Nechifor.

ADVERTISEMENT

Crescătorii din Botoșani exportă chiar și 100.000 de miei din rasa creată la noi în țară anual. Dar din România către țările arabe pleacă în fiecare an aproximativ patru milioane de oi, cea mai mare parte către țările arabe.

„Mieii trebuie să fie bine finisaţi,  ţinuţi la stabulaţie, cu o reţetă nutriţională bine pusă la punct de către specialişti, în aşa fel încât animalul să fie grăsuţ. Rasa karakul are mult seu în coadă, așa cum le place arabilor.

ADVERTISEMENT

Pentru ei, sunt o adevărată delicatesă, iar pentru fermierii botoșăneni o șansă”, a spus crescătorul de oi, conform Adevărul. Totodată, arabii preferă ca mieii să aibă minimum 20 de kilograme în viu și nouă kilograme în carcasă.

ADVERTISEMENT