Animalul pe care românii îl cresc pentru a ajunge, în mare parte, pe mesele străinilor. Sunt cerute zeci de mii de tone, dar condițiile nu le permit crescătorilor să trimită atât de mult la export. În țara noastră, carnea are un preț considerat de unii uriaș.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, dr. Mihai Voloșeniuc, a dezvăluit că prețul cărnii de miel a crescut semnificativ față de anul trecut. Crescătorii de ovine au motive de bucurie pentru că, în cazul acestui sector zootehnic, lucrurile „stau bine” atât la producția internă, cât și la export.
Motivul principal pentru care carnea de miel s-a scumpit este cererea uriașă pentru export. Astfel că, deși îl cresc, românii nu își prea permit să pună acest animal pe propriile mese. În piața Obor, din București, de pildă, un kilogram de carne de miel pornește de la 39 de lei.
La magazinele online, pe de altă parte, o caserolă de carne de miel de lapte pentru gulaș, de 400g, se vinde cu 50 de lei. Prețul pentru un kilogram depășește bugetul multor familii din țara noastră, ajungând la 112 lei. Iar la Metro, un kilogram de pulpă dezosată costă aproape 70 de lei.
Mihai Voloșeniuc a declarat că țările din Regatul Arabiei Saudite au nevoie de 15 milioane de berbecuți anual, adăugând că, deși nu există suficiente resurse în prezent, ar exista capacitatea de a satisface cererea dacă s-ar mări producția la maximum. El a menționat că, în câțiva ani, acest lucru ar fi posibil și a subliniat că specia are un viitor promițător.
Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava a abordat recent situația unui centru de îngrășare din Arad, care este suspectat că ar fi trimis animale infectate cu Pesta Micilor Rumegătoare (PRM) în Ungaria. Conform medicului veterinar, în prezent nu a fost raportat niciun focar nou de PRM în România.
Împotriva bolii există vaccin, inclusiv la nivelul Comisiei Europene. Totuși, pentru ca animalele să fie vaccinate este nevoie de aprobări speciale și, totodată, acest proces aduce după sine restricții de export în anumite țări. Astfel, pentru crescătorii din România ar fi o problemă, având în vedere că 5 milioane de ovine în viu ajung în străinătate, scrie agrointel.ro.
Carnea de miel, fie că este din România sau nu, are numeroase beneficii pentru sănătate și este recomandată de specialiști. Conține acizi grași Omega 3, vitamine din grupul B și minerale importante precum fier, zinc, fosfor și calciu.
Grăsimile saturate reprezintă doar 35%, iar acestea se elimină atunci când carnea este gătită fără ulei. Restul de 65% din grăsimi sunt mononesaturate și polinesaturate, adică cele mai benefice pentru sănătate.
Carnea de miel este o sursă excelentă de proteine ușor de digerat, iar aminoacizii din ea ajută la producerea de energie din grăsimi, susținând diferite procese ale organismului. De asemenea, ajută la prevenirea bolilor de inimă.
Carnea de miel poate preveni anemia datorită cantității mari de fier și sprijină întărirea sistemului imunitar. Mai mult, ajută la menținerea unei bune funcționări a simțului gustativ și olfactiv. În plus, aceasta furnizează minerale esențiale pentru corp, cum ar fi manganul, seleniul și cuprul, menționează sfatulmedicului.ro.