News

Animalul din România care a băgat în sperieți localități întregi. Este un prădător periculos și își extinde zilnic teritoriul în țara noastră

România, probleme serioase cu un animal care se apropie de așezările oamenilor. Autoritățile nu știu ce să facă și ridică din umeri
27.01.2023 | 20:00
Animalul din Romania care a bagat in sperieti localitati intregi Este un pradator periculos si isi extinde zilnic teritoriul in tara noastra
Prădătorul care amenință România își întinde arealul. Sursa foto - facebook Parcul Natural Apuseni
ADVERTISEMENT

Românii au parte de momente grele și imagini virale fac deja înconjurul țării. Un animal sălbatic a atacat o turmă de capre și a încercat să sfâșie un puiuț. Culmea, nici apariția oamenilor nu l-a mai speriat. Șacalul a continuat să fie agresiv.

România, probleme cu animalele sălbatice

Nu este prima oară când șacalii atacă în țara noastră. Culmea, considerat pe vremuri o apariție destul de rară, între timp aceștia s-au înmulțit serios și încep să devină o amenințare.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, de exemplu, la Arad, oamenii care locuiau în apropierea zonelor împădurite de lângă râul Mureș au transmis că sunt pur și simplu disperați. Încet, dar sigur, șacalii s-au apropiat și au început să le omoare animalele din curți.

Localnicii nu au ezitat și au transmis autorităților că nu mai au curajul să meargă după lăsarea întunericului prin zonă.

ADVERTISEMENT

Interesant este că șacalului i se mai spune și distrugătorul universal. Este periculos din mai multe puncte de vedere și ar putea să facă mult rău dacă este lăsat să se reproducă în continuare. Atât fondurile de vânătoare, cât şi gospodăriile oamenilor vor avea de suferit dacă autoritățile nu intervin.

Se știe că șacalul nu are frică și ucide aproape tot ce întâlneşte în cale. Indiferent că vorbim despre animale sălbatice sau domestice, șacalul omoară cu sânge rece.

ADVERTISEMENT

Culmea, în urmă cu câțiva ani, nu existau nici măcar două mii de exemplare pe teritoriul României. Cu toate acestea, în ultimul deceniu, șacalii s-au reprodus îngrijorător.

ADVERTISEMENT

Statistica Ministerului Mediului indica faptul că în 2020 existau circa 16.000 de şacali. Se crede că între timp numărul acestora ar fi sărit de 20 de mii de exemplare.

„Este ca prezenţa ciorilor la oraş – par inofensive, dar în număr mare pot produce necazuri. Este o specie care provine din Orientul Apropiat, o specie sudică.

Nu putem şti de ce s-a răspândit, dar supoziţiile există: are multă hrană, şoareci, păsări, reptile, vremea s-a încălzit foarte puternic, nu are un duşman natural pentru că lupul a fost exterminat, mai ales din pădurile din altitudinile joase“, a explicat biologul Ion Constantin pentru adevărul.ro

”Șacalul este un animal nocturn, foarte rar sunt văzute exemplare pe timpul zilei, poate la amurg, iar noaptea sunt greu de găsit și vânat. Ca să-i depistezi ziua trebuie să bați toate tufișurile, mărăcinișurile, locurile izolate unde se poate ascunde.

Sunt și extrem de precauți, nu te poți apropia de ei suficient de mult. Cum arată acum câmpurile, culorile dealurilor și faptul că ei umblă prin iarba înaltă sunt aproape imposibil de văzut. Poți să îi ai în față și să nu știi de ei. Cu timpul vor deveni o problemă mare din punct de vedere al echilibrului ecologic”, a transmis și un vânător.