Animalul din România care dă cea mai scumpă brânză din lume, apreciată de foarte multe persoane. Un kilogram ajunge să coste chiar și 1.000 de euro.
În toată lumea, acest animal se numără printre cele mai simpatice, însă nu mulți știu că trăiește și în România. Este vorba despre măgar, care dă cea mai scumpă brânză, adorată de multe persoane.
Un kilogram de brânză de măgăriță poate ajunge chiar și la 1.000 de euro. Care este, însă, motivul pentru care această brânză costă atât de mult?
Explicația este dată de faptul că, pentru laptele de măgăriță, costurile de producție aferente sunt destul de mari. În ultimii ani, acest tip de lapte a avut parte de o creștere rapidă a cotei de piață.
“E un proces care presupune congelare și vacuum. Totalul investiției e undeva la 55 de mii de euro. Din câte am văzut internațional se vinde 100 de grame cu 40 euro, cam ăsta e prețul pe piață”, a spus o proprietară a unei ferme din România, potrivit Știrile Pro TV. Aceasta are o fermă de 200 de măgari și măgărițe,
Laptele de măgăriță are un gust foarte bun și un miros lăptos, în același timp, are mulți nutrienți. Atunci când vine vorba despre beneficiile pentru sănătate, acest lapte este similar cu cel uman, cu aceeași cantitate de proteine și același conținut de lactoză.
De multe ori, este folosit ca alternativă la laptele matern, iar specialiștii spun că este sigur și nutritiv atât pentru copii, cât și pentru adulți. Acest lapte este bogat în calciu și conține de peste două ori mai multă vitamina D, în comparație cu laptele de vacă.
Are un conținut scăzut de cazeină, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele care au anumite sensibilități la alte tipuri de lapte. În total, laptele de măgăriță conține patru tipuri de antibiotice naturale.
Cererea a crescut în ultimii ani, astfel că în România există ferme care cresc acest animal atât de simpatic, adorat mai ales de copii. De exemplu, în Orăștie, în județul Hunedoara, este o astfel de fermă.
Ferma a fost construită în 2016 și avea doar 8 animale, însă acum are 500 de exemplare. “Avem autorizație internațională și vrem să vindem și în afara țării.
O măgăriță dă între 100 și 300 de millitri de lapte. Am făcut brânză. La un kilogram de brânză se folosesc 50 de litri de lapte, costă peste 1000 de euro”, a spus proprietarul fermei.