Life

Animalul din România care este unic în Europa. Știe să se ascundă foarte bine, este rapid și are ghearele lungi și puternice

Animalul din România care este unic în Europa. Este foarte rapid și are gheare lungi pentru a-și prinde hrana de zi cu zi.
11.02.2023 | 09:00
Animalul din Romania care este unic in Europa Stie sa se ascunda foarte bine este rapid si are ghearele lungi si puternice
Animalul din România care este unic în Europa, dihorul pătat. Sursa foto: Facebook.com
ADVERTISEMENT

Acest animal există doar în România, fiind unic în Europa. Acesta este foarte rapid și un bun asunzător. Dihorul pătat, căci despre el este vorba, este o specie care trăiește în România, fiind printre singurele populații din întreaga Uniune Europeană.

Animalul din România care este unic în Europa: dihorul pătat

Dihorul pătat trăiește numai în zonele aride și de stepă și mai sunt doar 500 în Dobrogea, specia fiind pe cale de dispariție. Acest animal este protejat prin lege în România încă din anul 1993.

ADVERTISEMENT

Dihorul pătat sau Vormela peregusna are botul ascuțit și o blană foarte deasă și lucioasă și trăiește în zonele din Dobrogea. Animalul unic în Europa este un foarte bun săpător de galerii, având ghearele puternice și ascuțite.

Tot acestea sunt și cel care îl ajută să se hrănească din meniul său făcând parte cârtițele, șobolanii de apă sau orbeții. Dihorul pătat stă ascuns în vizuina sa pe timpul zilei și abia spre înserate iese de acolo.

ADVERTISEMENT

Dihorul pătat este mai degrabă unul solitar și caută doar parteneri de reproducere atunci când este perioada propice. Animalul unic din Europa se mai hrănește și cu insecte, viermi sau șopârle.

Un rol foarte important al dihorului pătat este faptul că ține sub controlul populația de rozătoare și oferă echilibru în ecosistem, în cazul în care ar fi un număr prea mare al rozătoarelor și ar putea distruge inclusiv recoltele.

ADVERTISEMENT

Dihorul pătat, pus în pericol de oameni

Pentru că este deseori confundat cu dihorul de casă, animalele acestei specii sunt capturate de către oameni și ucise pentru că sunt considerați a fi dăunători pentru animalele pe care oamenii le au în curte.

De asemenea, și câinii hoinari sunt o amenințare la adresa acestei specii pe care de dispariție. Pășunatul intensiv se poate dovedi a fi o problemă pentru dihorul pătat, pentru că afectează direct hrana acestuia, adică rozătoarele.

ADVERTISEMENT

Pentru că sunt animale protejate de lege, orice formă de capturare sau distrugere a exemplarelor din mediul natural este interzisă și, de asemenea, oamenii au interzis de a utiliza pesticide foarte toxice în apropierea locului în care trăiesc aceste animale pentru că le ingera și pot deceda.

ADVERTISEMENT