Life

Animalul din România care poartă un nume înspăimântător. I se spune ”balaurul dobrogean” și trăiește lângă casele oamenilor

În sud-estul țării există un animal care poartă un nume înspăimântător. Denumit ”balaurul dobrogean”, acesta trăiește lângă casele oamenilor, fiind găsit uneori în poduri.
22.01.2023 | 09:00
Animalul din Romania care poarta un nume inspaimantator I se spune balaurul dobrogean si traieste langa casele oamenilor
”Balaurul dobrogean”, cel mai mare șarpe care trăiește în România și Europa. Sursa foto: Pixabay.com
ADVERTISEMENT

Dobrogea este una dintre regiunile țării noastre unde este prezentă o mare biodiversitate. Clima de aici face ca foarte multe vietăți să existe în zonă. Printre ele se află și un șarpe cu nume înspăimântător.

”Balaurul dobrogean”, cel mai mare șarpe care trăiește în România și Europa

”Balaurul dobrogean” este cel mai mare șarpe din România și chiar din întreaga Europă. Mai este cunoscut și ca ”șarpele balaur” sau ”balaurul mare”.

ADVERTISEMENT

Este un șarpe neveninos care trăiește în stepă, deseori lângă locuințele omenești, chiar în podurile caselor, unde vânează porumbei.

Deși este în general un șarpe terestru, uneori se cațără în arbori și se mișcă relativ lent. Se hrănește cu mamifere rozătoare, unele șopârle, păsări, inclusiv ouă. Este un prădător veritabil. Vânează de dimineață până la apusul soarelui.

ADVERTISEMENT

În comparație cu marii şerpi din zonele tropicale, balaurul dobrogean are o talie modestă. În ciuda acestui aspect, rămâne cel mai mare șarpe din România, dar și cel mai mare din întreaga Europă.

Adulţii pot atinge o talie medie cuprinsă între 120-180 centimetri, însă au fost întâlniți și șerpi care depășesc 2 metri. Greutatea lor maximă poate ajunge la 20 de kilograme.

ADVERTISEMENT

În 1901, în România, la Cernavodă, a fost întâlnit un exemplar care ajungea la 2,60 metri. Vorbim de recordul înregistrat până în prezent.

ADVERTISEMENT

În debutul secolului trecut, experții au crezut că acest șarpe este prezent numai în Dobrogea, de aici și denumirea populară de balaurul dobrogean.

Ulterior, în anii 1930 au fost semnalări în județul Galați. Până în 2007, n-a mai fost văzut nicăieri în afara Dobrogei. Atunci a fost depistat la Vulcanii Noroioși, în județul Buzău. Și mai recent, în 2022, a fost găsită o femelă gestantă, omorâtă în județul Iași.

”Balaurul dobrogean”, ocrotit de lege în România

În ciuda numelui care provoacă spaimă, ”balaurul dobrogean” nu este nici mai rău, nici mai bun decât alte specii de şerpi. Atacă doar când se simte atacat și se ascunde rapid atunci când observă un om. Din păcate, în zonele în care este prezent, oamenii îl ucid pe loc.

Balaurul dobrogean este extrem de important pentru agricultură. Acesta se hrănește cu rozătoare care provoacă mari daune culturilor.

Specia este însă pe cale de dispariție. Deteriorarea, distrugerea habitatelor, extinderea suprafețelor agricole și de pășunat, turismul, urbanizarea, utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor agricole sunt câțiva factorii care duc la scăderea populațiilor balaurului dobrogean.

În România, specia Elaphe sauromates (Balaurul dobrogean) este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993 pentru aderarea României la Convenția de la Berna.